България ще загуби много от европарите за пътища и магистрали

Последна промяна на 03 август 2013 в 15:24 2965 13

Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие
Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие

"България е изправена пред риска да не може да усвои голяма част от близо 2,5 млрд. евро европейски средства за нова инфраструктура в периода 2014-2020 година".

Това съобщи БНТ, цитирайки свои източници от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Притеснението идва след решението на Конституционния съд, който прие аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури. Промените бяха направени, за да може да се ускори строежа на нова инфраструктура.

В мотивите си Конституционният съд отхвърли поправките в законодателството, тъй като съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост. Според конституционните съдии, чиито решения не подлежат на обжалване, като правова държава България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика.

"Разпоредбите са били въведени в закона, за да се улесни отчуждителната процедура предвид многото собственици на терените - това е ясно за всички. Това разбира се е правото на всеки собственик да бъде уведомен, да бъде обезщетен - това аз не го оспорвам", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

Тя е възложила на юристите на министерството през август и септември да напишат предложения за поправки в законодателството. Целта е да се облекчи и ускорят процедурите по отчуждаване и обезщетение на собствениците на земите, където ще се строи нова инфраструктура и пътища.

"В противен случай не знам как ще вървим със строителството от тук нататък. Със сигурност ще има забавяне. Представете си следващият програмен период, който ще бъде може би някъде около 2 млрд. - 2.5 млрд. предвиждаме за пътно строителство, значи представете си каква заплаха има реално", добави още министър Терзиева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2013 в 16:01

Да бяхте ходили да гласувате всичките, за да не бяха дошли тези гадове червени на власт. Относно отчуждаването знам от личен опит че предишното правителство си плащаше на всички. Дори в съда се водиха дела и доста хора си взеха парите за земята на продажните цени които бяха доста високи.

04.08 2013 в 08:01

Я разкажи по-подробно за европейското бъдеще?
Не разбра ли че хубавото наде вече е пенсионерка, и сините бабички не са на мода?

04.08 2013 в 07:58

Лесно. Правителството на Борисов плати едни милиарди на едни фирми на Боко, които бяха изкупили въпросните терени за стотинки, три дни преди да се разбере откъде ще минават тия пътища.
Други въпроси и квалификации ще имаш ли, а честния и трудолюбивия?

03.08 2013 в 23:10

България ще загуби европейското си бъдеще, ако БКП продължи да управлява! ОСТАВКА, оставете ни бе, гьонсурати!

03.08 2013 в 21:52

Ко?
Не!

03.08 2013 в 20:52

Какви магистрали? Какви 5 лева бе другарко! Вие, за такива строителни обекти без 25% комисионна
не си мърдате наср*ния г*з. Това е написано в бумагата на пленума и полит бюро ще прибере комисиона И ДРУГИ БЛАГИНИ.

03.08 2013 в 19:24

Не ви щем магистралите, върнете си ни жигулитата и концлагерите!

03.08 2013 в 18:24

Същата тази дама заяви в пред БНТ, че излизането й в отпуск си е лична нейна работа, а интереса по въпроса навлизане в личното й пространство. Явно неразбиране що е то обществена личност.

03.08 2013 в 17:37

Тази министърка дали и тя е завършила помощно училище?? Слушали ли сте я как меца като говори? Например - "ХодимЕ, видимЕ и т.н. Отвратително! От 1989 г. насам това правителство е съставено от най-неграмотни хора. Така е нали?

03.08 2013 в 16:05

В новата резиденция на 'мустакатия' ;">