Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

България ще загуби много от европарите за пътища и магистрали

OFFNews 03 август 2013 в 15:24 3514 13

Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие
Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие

"България е изправена пред риска да не може да усвои голяма част от близо 2,5 млрд. евро европейски средства за нова инфраструктура в периода 2014-2020 година".

Това съобщи БНТ, цитирайки свои източници от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Притеснението идва след решението на Конституционния съд, който прие аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури. Промените бяха направени, за да може да се ускори строежа на нова инфраструктура.

В мотивите си Конституционният съд отхвърли поправките в законодателството, тъй като съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост. Според конституционните съдии, чиито решения не подлежат на обжалване, като правова държава България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика.

"Разпоредбите са били въведени в закона, за да се улесни отчуждителната процедура предвид многото собственици на терените - това е ясно за всички. Това разбира се е правото на всеки собственик да бъде уведомен, да бъде обезщетен - това аз не го оспорвам", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

Тя е възложила на юристите на министерството през август и септември да напишат предложения за поправки в законодателството. Целта е да се облекчи и ускорят процедурите по отчуждаване и обезщетение на собствениците на земите, където ще се строи нова инфраструктура и пътища.

"В противен случай не знам как ще вървим със строителството от тук нататък. Със сигурност ще има забавяне. Представете си следващият програмен период, който ще бъде може би някъде около 2 млрд. - 2.5 млрд. предвиждаме за пътно строителство, значи представете си каква заплаха има реално", добави още министър Терзиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews