Зеленогорски: РБ е в пилотската кабина, няма защо да сяда при пътниците

Симона Костадинова 15 декември 2015 в 14:27 3261 8

"Ние ще останем в това управление, докато имаме гаранции, че ще има реформи. В известна степен това е подкрепа под условие за тези 6 месеца".

Това заяви Найден Зеленогорски в парламента по повод решението на  (РБ) да остане в управлението на страната.

Той обясни, че исканото от РБ ново коалиционно споразумение е, защото "всички знаем, че в известна степен е пропукано доверието между Блока и ГЕРБ". Той е на мнение, че преди новото споразумение трябва да се направи оценка на работата до момента. 

Зеленогорски заяви, че тепърва ще инициират разговори с ГЕРБ.

"Ние сме формулирали приоритети, по които смятаме, че в рамките на 3 и 6 месеца трябва бързо да се реагира и да се осъществят нужните реформи и промени в законодателството - по отношение на антикорупция, по отношение на съдебна реформа, на здравеопазване, образование, администрация, електронно гласуване и много други.

Според него обаче за сега управляващата коалиция "скърца, но функционира гладко". 

По повод възможността да провеждане на предсрочни избори, Зеленогорски заяви:

"Този филм съм го гледал няколко пъти и му знам края - че нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в българския парламент, а най-веротно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство. Не вярвам, че България и обществото и избирателите искат точно това. В момента ние сме в пилотската кабина и има проблеми, но вместо да помогнем да приземим самолета, не ми се иска да сядаме в момента при пасажерите".

Зеленогорски обясни, че на този етап Кънев остава съпредседател на парламентарната група на РБ. Той добави, че досега никой от депутатите на ДСБ не е поискал да напусне групата. Според него няма да има проблем депутати, част от управляващата коалиция, и такива, които са в опозиция, да са част от една ПГ. Трябвало обаче да се "прецизира механизмът на взимане на решения".

"По основните приоритети и някои важни за нас проблеми, няма да имаме проблеми за единно становище и мнение на парламентарната група на РБ. Ще има и моменти, в които те наистина ще гласуват опозиционно", каза Зеленогорски.

Той коментира и предложението на Кънев Борисов да разпусне сегашното правителство и ГЕРБ да състави ново в рамките на този парламент:

"Тук говорим за реалистичност, аз може да искам да стана президент на Америка, но не съм американски гражданин. За нас е по-реалистично да подпишем ново споразумение в рамките на това правителство и да се опитаме да прецизиране машината така че да заработи машината в полза на гражданите", каза Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови