"Зелените" искат средна класа и в земеделието, ще връщат младите по селата

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 13:29 2797 3

Нужда от средна класа в земеделието, младите да заживеят на село и етикеция на храните без ГМО - това са част от идеите на "Зелените" в сектор "Земеделие", които бяха представени днес от председателя на партията Зарица Георгиева и от членовете Иво Попов, Наталия Димитрова и Борислав Сандов. 

Въпреки европейските средства и тези от държавния бюджет, наливани през годините в земеделието, в брутния вътрешен продукт на страната не се отчита нарастване от този отрасъл. Лошият контрол и неправилните инвестиции са виновни за това, смятат от "Зелените". 

Партията иска да се заложи на традиционните култури и агроекологията, чрез увеличаване на инвестициите за преработка. Също така ключов момент за създаването на т.нар. "средна класа" в земеделието би бил и маркетинг подходът и изграждането на бизнес планове. Представителите на партията също така цитираха данни, които твърдят, че 4% от производителите ползват 80% от земеделските площи. "Зелените" се обявиха за реформиране на бранша, в който за момента преобладават или само малки производители, или големи такива. За еколозите цел е създаването на средни предприятия, които биха били гръбнак на една по-силна икономика. 

В плановете на "Зелените" за връщането на младите е и изграждането на крайградска железница, която да покрие нуждата от придвижване. Развитието на ВиК сектора също е част от тази идея. 

"Как да върнем младите на село, като няма канализация", попитаха риторично от "Зелените". 

В българските училища, болници, публични заведения поне 10% от продуктите да са биологични, предлагат още от Зелените. Това ще стимулира биоземеделието и ще даде възможност в тези места да се хранят с по-здравословни продукти.

Относно био храните "Зелените" се обявиха за нов вид етикиране, който вече е стандарт в страни като Австрия, Франция и Германия.

Идеята на еколозите е в храните, в които няма никакви ГМО, да бъдат маркирани с етикет, който удостоверява техният био състав.

В момента по европейски регламент, ако в храната процентът ГМО е под 0.9%, той не се съобщава върху опаковката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1430

3

Jinx

17.02 2017 в 19:55

Да, бе сигурно ще се затичат млади към селата. Тия зелените са преяли пак с горски гъби.

1374

2

Emigirl

17.02 2017 в 14:42

Младите на село вече не рабори, всеки иска у градо