"Затворете очи и погледнете със сърцата си. Трябва да оправим дома си, да върнем децата си"

234-ма депутати положиха клетва, шестима не уважиха първия работен ден на 44-то Народно събрание

OFFNews Последна промяна на 19 април 2017 в 10:28 7677 4

Снимка БГНЕС

44-то Народно събрание е факт. Първото му заседание започна днес точно в 10 ч. Клетва да служат на народа обаче положиха не избраните 240 депутати, а само 234 от тях. Оказа се, че шестима не са дошли за първия ден от работата на парламента.

Наред с избраните за депутати в пленарната зала се събраха министрите от служебното правителство, заедно с премиера проф. Огнян Герджиков, както и президентът ген. Румен Радев и патриарх Неофит.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов седна на първия ред до заместника си Цветан Цветанов. В другия край на залата, пак най-отпред, седна лидерът на БСП Корнелия Нинова, а до нея - Стефан Данаилов.

Звънецът на 44-ия парламент би най-възрастният депутат - журналистът и представител на БСП в Народното събрание Тома Томов. Той произнесе и реч, чрез която пренесе днешните депутати от парламентраните им кресла в миналото, в което се провежда първото Народно събрание на България, председателствано от Панайот Волов. 

"Затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си в каданс как всичко изчезва - кристалните полилеи, банките, дори подът. През това време отиваме там, където е Бенковски. Той излиза от Панагюрище с десетки конници, минава през урви и с конниците достига до Оборище. И там те питат "Кой живей?" и някой отговаря "Живее България". А след третата стража тъмнината е все по-гъста и води все по-надолу към кратер и изведнъж там, в дълбокото, от огньовете се излива голямо светлинно кълбо - първото законодателно Народно събрание. Виждаме Георги Икономов, яснопевецът, Захари летописецът, Бенковски, а на масата грее Евангелието, а върху него кръст и револвер, а председател е Панайот Волов. Депутатите са 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци, някои от тях твърде заможни, 17 земеделци, 1 лекар, 3 свещеници, 27 войводи и 33 посветени в народното дело от дякон Игантий. Всички образовани, просветени и просветлени. Те не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси, а единствената им цел е да извоюват свободата на България. Аз вярвам, Христос възкресе. Наистина воскресе. Има невидим свят. Техният свят е нашият свят, трябва да оправим най-сетне дома си, да има благоденствие, да си върнем децата, не е достатъчно да са цъфнали дърветата...". 

След края на речта си Томов се обърна с призива: "Да пристъпим към най-важната част - клетвата".

Новите депутати на България се изправиха на крака и се заклеха да спазват законите, Конституцията и да служат в интерес на народа, след което се изправиха на крака за химна на България и на химна на Европа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8094

4

дони

19.04 2017 в 11:53

"...всичките образовани, просветени и просветлени..." И забележете - нито един агент на турците...

11406

2

Hihi1981

19.04 2017 в 11:11

Оказа се, че шестима не са дошли за първия ден от работата на парламента. Сред тях този път не беше депутатът от ДПС Делян Пеевски. За първа година той дойде в парламента и положи клетва редом с колегите си.Бил ,не Бил!!!!??

13409

1

мнение от IP

19.04 2017 в 10:48

Какво народно събрание е това, в което Пеевски е депутат?