44-ят парламент започва работа, 240 се заклеват да служат на народа

OFFNews 19 април 2017 в 07:30 4092 0

44-то Народно събрание на България започва работа днес. По Конституция депутатите в него са точно 240. Днес те ще положат клетва да служат в интерес на народа. 

Председателят на парламента по всяка вероятност ще е Димитър Главчев - за първи път на поста няма да е юрист. Това е и Народното събрание с най-малко юристи сред депутатите - едва 27.

Сред тях има народни представители с по няколко мандата, както и много много нови лица за политиката. 

Звънецът на парламента ще бие най-възрастният депутат - журналистът от БСП Тома Томов, такава е традицията. Той ще произнесе реч, с която да открие работата на 44-ия парламент.

Според Конституцията на първото заседание народните представители полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели.

Една от първите задачи за следващите заседания ще е гласуването на новото правителство, което по всяка вероятност ще е коалиционно - между ГЕРБ и Обединени патриоти. До 6 май се очаква депутатите да гласуват новия стар премиер - Бойко Борисов, вицепремиерите и министрите.

Съставът на 44-ия парламент не е окончателен, тъй като на мястото на избраните за министри се очаква да влязат следващите кандидат-депутати от листите. След окончателното му сформиране НС започва законодателната си дейност. Първите обещания на ГЕРБ и Патриотите са повишаване на минималната пенсия, промени в изборните правила и промени в Конституцията.

Подробности за първия ден на 44-то Народно събрание четете по-късно в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови