Зам.-председателят на парламента поведе протестно автошествие, което блокира пътя от Видин за София

OFFNews 10 септември 2023 в 13:37 2870 0

Росица Кирова (в средата)

Снимка Единни за промяната/Фейсбук

Росица Кирова (в средата)

Протестно автошествие с над 100 коли блокира за час пътя от Видин за София.

Проявата организира Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин. Председател на управителния му съвет е Росица Кирова от ГЕРБ, депутат от Видин и зам.-председател на Народното събрание.

Основните искания на протестиращите са строителството на новия път Видин-Монтана да приключи до края на 2025 г., а участъкът Мездра-Ботевград да бъде пуснат до края на 2024 г.

"След 2018 година, когато протестите дадоха някакъв резултат във вид на споразумение с правителството, започна да се работи по проектите. Стигнахме дори до начало на строежа. Имаме един участък, който е почти готов. Последваха две години застой. Ако с тези темпове продължаваме, можем и след 10 години да имаме и път до Видин. Всеки ден обаче на този път загиват хора", коментира Росица Кирова пред БНР.

"Искаме ясни уверения от министъра на регионалното развитие, че ще бъдат изпълнени ангажиментите и ще се спазят сроковете", настоя тя и подчерта, че участъкът между Монтана и Враца е в "тотален застой".

Протестиращите искат по-бързо приключване на строежа на скоростния път до Видин, което ще осигури безопасността на пътуващите:

"Искаме по-бързо да приключи този етап на строителството на пътя... Това е безобразие, всеки път съм толкова притеснена... Надявам се, че по-малко катастрофи ще стават... постоянно стават катастрофи, постоянно мрат хора..."

С този аргумент Кирова отправи и призив за протеста на 30 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки