Закърпиха коалицията - внасят закона на Кунева пак след 3 месеца

Ивайло Анев 04 септември 2015 в 11:45 4177 8

Вицепремиерът Меглена Кунева

Законът за борба с корупцията по високите етажи на властта, който вчера беше отхвърлен от парламента, ще бъде внесен отново на 3 декември.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева след заседанието на Съвета по развитие. От думите ѝ стана ясно, че законпроектът ще претърпи промени. Тя беше категорична, че законът ще бъде дори по-силен от този, който не беше приет от депутатите. След като вчера законът беше отхвърлен на първо четене Кунева намекна, че е възможно ДБГ да напусне коалицията.

"Борбата с корупцията не е въпрос на разделение между лявото и дясното. Това не е тема, по която може да имаме различия", заяви тя.

По думите на вицепремиера тя е имала разговор с премиера Бойко Борисов, който я е уверил, че законът ще бъде приет.

Кунева коментира още, че сред поправките, които явно ще бъдат нанесени, е "да се разсеят всякакви опасения, че органът за борба с корупцията ще злоупотреби със своята сила".

Другият нов момент може би ще е премахването на спорните анонимни сигнали. На тяхно място се обсъжда въвеждането на защитени сигнали.

АБВ, които вчера гласуваха против, пък са поставили въпроса за това кой ще избира на ръководител на Бюрото.

Според тях, ако той се посочва от Министерски съвет с последващо одобрение от президента, то ще има твърде много власт над парламента.

"Важното е да е независим орган, а не институциите да се борят коя ще има повече власт и коя ще се бори да го направим зависим от себе си", категорична беше тя.

След срещата съпредседателят на Реформатроския блок Радан Кънев обяви, че на моменти тонът между партньорите в коалицията е бил остър.

"Резултатът обаче е, че българският парламент ще гласува антикорупционния закон при първа възможност, без той да бъде смекчаван в своята строгост към нас политиците", заяви Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови