Захариева за Нинова и пакта за мигрантите: Повтаря кампанията срещу Истанбулската конвенция

OFFNews 09 ноември 2018 в 14:29 2914 0

Снимка : OFFNews

За пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието на обществото от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове у хората.

Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че България ще се присъедини към Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН. Според Нинова това щяло да принуди страната ни да приема бежанци без документи, на които ще се издават паспорти.

Захариева и още двама министри - на вътрешните работи Младен Маринов и на социалната политика Бисер Петков, дадоха извънреден брифинг в парламента, за да опровергаят твърденията на левицата. Тримата обясниха, че нито е взето решение за присъединяване към пакта, нито това ще узакони незаконна миграция.

"Така че, нека да спят спокойно колегите от БСП. Не сме взели решение, ще имат възможност да участват в дебата", каза Захариева.

Външният министър подчерта, че целта на пакта е да се спре незаконната миграция и призна, че действията на БСП напомнят на кампанията, с която беше спряна Истанбулската конвенция.

"Абсурдно е хвърлянето на тема в обществото с абсолютно подвеждаща информация, която да предотврати нормалния и истински дебат, който ще се проведе на комисии в парламента", каза тя.

По думите ѝ България няма да се откаже от позицията си за мигрантите - спиране на незаконна миграция, спазване на външните граници, възможност всяка държава в ЕС да решава дали и колко мигранти да приема, незаконните мигранти да бъдат връщани.

Министър Маринов пък добави, че по пакта се работи на експертно ниво. Той подчерта, че миграцията не е само незаконна. "Тя съществува и по отношение на трудова миграция, по отношение на български граждани, които работят в други страни. Това е много по-широк въпрос и не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани", добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови