Захариева поиска предавания за българи по медиите в Сърбия

OFFNews 24 юли 2017 в 21:10 4987 2

Българският външен министър Екатерина Захариева постави въпроса и за връщане на специализираните предавания в сръбските медиите за българското малцинство по време на срещата си с президента Александър Вучич днес.

Захариева започна балканска обиколка с начална точка сръбската столица Белград, където се срещна и с Вучич.

„Благодаря на вас и на Бойко за подкрепата за европейския ни път." С тези думи сръбският президент Александър Вучич посрещна в Белград заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Сръбските граждани очакват да разберат дали е реалистично да се присъединят към ЕС относително скоро. Искахме да сме част от ЕС, защото искаме да сме демократично и прозрачно общество – каза президентът Вучич. - Без връзки помежду си не съм сигурен, че ще успеем да се развиваме. Мисля, че може да си сътрудничим и за общи проблеми в региона."

„Три пъти се срещнахме с Вас, г-н президент, за 45 дни, откакто сте президент – обърна се Захариева към Вучич. - Това е знак колко е важно за България разширяването на Европейския съюз на Балканите. Западните Балкани са топ приоритет за българското председателство. Подкрепям искането ви да получите ясен график за европейската ви перспектива. Предлагаме ви експертна помощ в преговорния процес."

Посланието на Захариева към сръбските домакини бе да ускорят реформите, като България предложи експертна помощ в преговорния процес и затварянето на главите. Отчетен бе и ръстът от 28% на българските туристи в Сърбия и съответно 8% увеличение на сръбските в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови