Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Захариева: Някои си мечтаят за постовете, които са ми предлагали и съм отказвала

ОFFNews 18 декември 2015 в 11:25 4955 7

"Не знам кой от вас е следил моята политическа кариера. Само мога да кажа, че някой може да си мечтае само за постовете, които са ми предлагали и съм отказвала".

Това каза от парламентарната трибуна новият правосъден министър Екатерина Захариева минути преди депутатите да я изберат за поста.

Според Захариева кариерата й показва, че постовете никога не са й били цел.

"Това, което съм правила, е да нося отговорност и да заемам постове в едни от най-трудните моменти на държавата", каза тя.

Новият министър обясни, че ще търси подкрепа за съдебната реформа от всички политически сили, независимо дали днес са я подкрепили или не. Тя обясни, че ако не може да се намерят законови решения, то поне ще се започнат дебати по отделните теми.

"Убедена съм, че в правовата държава върховенството на правото и справедливия и независим съд, са цели, които са много по-важни от политическите различия, от харесване и нехаресване. В това аз разбирам понятието национален приоритет", каза тя.

Захариева обясни, че днес не иска да дава напразни обещания.

"Мисля, че качествата на един министър се доказват с неговата работа, а не с личната оценка на някои", каза тя.

Тя заяви, че няма да влиза в "политически и задкулисни договорки", както и няма да изразява лично мнение или оценка за когото и да било.

"При 25 години правене на реформи, започване и актуализиране на стратегии и все по-ниско доверие в съдебната власт, няма как хората днес да не са нетърпеливи, да не очакват видими резултати веднага, които за съжаление аз няма как да обещая. Това, което мога да заявя пред вас днес е, че ще направя всичко възможно, както съм го правила досега", обясни Захариева.

По думите й може да загубят още 2 или 3 години, за да се обяснява какво може да свърши, но не е възможно в момента, или "да се стъпи на промените в Конституцията и да се променят законите, така че да върнем самочувствието на магистратите и доверието на хората в тях".

Тя благодари на депутатите, които са гласували за нея и заяви, че министрите трябва да се избират заради личните им качества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews