Коя е Екатерина Захариева - новият правосъден министър

ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2015 в 10:55 9044 14

Новият правосъден министър е Екатерина Захариева, тя заема поста от подалия миналата седмица оставка Христо Иванов.

Днес парламентът гласува назначаването й.

Досега Захариева беше началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев с две прекъсвания - двете служебни правителства, назначени от него, където тя беше вицепремиер.

Захариева беше част и от служебното му правителство след оставката на кабинета "Орешарски". В него тя беше служебен вицепремиер по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране.

Тя участваше и в предишното служебно правителство - след оставката на Бойко Борисов. От 13 март до 29 май 2013 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. 

Захариева е родена е на 8 август 1975 г. Завършила е Eзикова гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик.

Тя е магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 2001 г. до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите.

От месец август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

Тя има специализации по „Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики” по проект "За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум „Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид”; по Европейско право; "Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“ в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия, и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.

На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.

Владее английски и немски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2015 в 13:14

нашите властолюбиви политици не чакат дълго да ги канят.До като се усетим и хоп,жената се закле.Като я гледам тази,нищо няма да реформира.Освен да си купи някоя вила в екзотична страна извън България-обезатлно и да го удари на воаяжи за сметка на народа осиротял и оскотял.

20.12 2015 в 11:04

МЕЧТАЛА СИ ЗА ОКОЛОВРЪСТНОТО НО ВЕЧЕ И ЗА ТАМ НЕ СТАВАШ.НО МУТРАТА БОЙКО ИМА АФИНИТЕТ КЪМ ОТРЕПКИТЕ И ГИ ПРИБИРА.

18.12 2015 в 15:18

ххх аз 10 години след вишуто бях на запад и в интерес на истината бях относително успял в кариерата. Професор не бях станал, но това е една друга тема. Та моето момче/момиче/травести вземи ми спести глупостите. Иди на запад побачкай и тогава приказвай.
Ако трябва да съм честен на мен и сега тук в България ми е доста добре, ама не искам децата ми да растат в простотия.

18.12 2015 в 15:06

Какво пък общо имат децата тук? За да станеш атакистче да не би да се иска да знаеш руски? Не, нали, достатъчно е липсата на мозък. А за да станеш министър на околната среда да не би да трябва да си отглеждаш еко-домати на вилата?

Всеки има право на избор в личния си живот.

18.12 2015 в 12:32

Добре е желаещите да управляват държавата да имат освен образование, поне едно дете.Нали всички мислим за бъдещето на децата ни?
Всеки има право на избор дали да има деца, но ако няма, да не определя бъдещето на нашите деца.
Нищо лично.

18.12 2015 в 12:21

"Чудно, как не са я лапнали големите адвокатски кантори дето обслужват Ситито или Уолстийт."

Там не дават такава заплата за нищонеправене, каквато у нашите правителствени служби.

Ерго, тя ги е отрязала.

18.12 2015 в 12:20

Къде е "специализирала" пише и у Википедията.

Информация за това какво е свършила досега обаче е много трудно да се намери.

18.12 2015 в 12:14

Anton, еми тъпо копеле си брат, няма как да разбереш какво съм казал. Не се напъвай да се опитваш - върви там в кръчмата, опъни две ракии и псувай по всичко дето мърда.

18.12 2015 в 12:11

xxx, aма много знаеш за Запада,ейй! На 30 години на върха? А на 40,50,55 - ги ринат с лопати на бунището ли? Ей, от всезнайковки да му писне на човек! Отричаш че за да правиш нещо добре ти трябва опит, богат опит? И отричаш че за да си министър трябва да си минал и отработил доста нива преди това? Обаче нали знаеш, покрай нашите бензиностанции какви уникални кадри се въртят? И има кой да ги забележи най вече.

18.12 2015 в 11:52

Николай, ти май завиждаш, че и за 10 години след "вишуту" не можеш да се издигнеш над мияч на кенефи. На запад хората на 30 са на върха на кариерата си - само тука има някакви 70 годишни "млади професори" дето вече миришат на пръст. Ама соц мисленето никой не може да ти го изтръгне от кухата капандура.