Заев: При БСП съм си у дома, Станишев помогна на Македония

Георги Савчев 21 юни 2017 в 15:13 6350 5

Тук се чувствам като у дома. БСП е нашата сестринска партия, заяви македонският премиер Зоран Заев на "Позитано" 20 след днешната си среща с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Заев благодари за подкрепата на Македония, както от страна на сегашното ръководство на БСП, така и от председателя на ПЕС Сергей Станишев.

Станишев обедини левицата на европейско ниво по въпроса за преодоляването на кризата в Македония. Тази подкрепа за нас беше от историческо значение, ние никога няма да я забравим. Станишев наистина помогна приятелски на Македония - по един принципен начин - помогна ни да излезем от политическата криза, уточни Заев, който е и председател на Социалдемократическия съюз на Македония.

Искам да благодаря на БСП, че активно участваше в целия процес на подкрепа за Македония при преодоляване на кризата, нейната инициатива в Европарламента за осъждане на насилието в македонския парламент, за призивите за диалог и намиране на решение между всички политически участници, добави македонският премиер.

Направихме две конкретни предложения за задълбочаване на нашите взаимоотношения и тяхното развитие, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Първо, един път всяка година, между БСП и СДСМ да правим срещи в разширени състави, в които да участват народни представители и кметове от двете страни, да поканим нашите евродепутати, да се включат нашите партийни структури и на тях да обсъждаме не само европейски въпроси, но и теми, които са изгодни и за България, и за Република Македония, каза Нинова.

Второто, което предлагаме – през септември да бъдем домакини на една Балканска конференция, на която да поканим лидерите на партиите от нашето семейство, и тези, които са премиери, и тези които не са, но да бъде лидерска среща. На нея да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС. Ще излезем с конкретни предложения и решения, като поех ангажимент да ги представим на българското правителство и да настояваме Западните Балкани да са приоритет на председателството на България с всички отворени теми и нерешени въпроси, на които на една такава конференция ще търсим общи решения, добави председателят на БСП.

Убедени сме, че идва времето на левицата и на солидарността и затова лявоориентираните партии трябва да имат свое отделно място в бъдещето на нашите страни и на нашите граждани, каза от своя страна Зоран Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

3

Перко

21.06 2017 в 16:20

И да го заведат на Бузлуджа ... :)

42249

1

Denis Rizanov

21.06 2017 в 15:26

Леле-е-е-еееее, тоя хептен се омота!
Не му давайте повече ракия бе!
банкянския дебел гледач на прасета пак ше вдигне кръвно. Викайте нсо-то да го кара в тая новата частна болница... как и беше името, че забравих... софиямед май.
ха-ха-хаххх
 
X

Да помогнем на украинските деца!