Борисов отива в Македония на Илинден, ще честваме заедно азбуката и общи герои

Борисов и Заев се поклониха заедно пред паметника на цар Самуил в София

Вероника Шербанова 20 юни 2017 в 13:28 8074 7

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на тържествата по повод Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Тогава ще бъде подписан и договорът за двустранно сътрудничество между България и Македония. 

Това обявиха премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев, който е на посещение у нас. 

В знак на добросъседство София ще кръсти улица на македонския президент Борис Трайковски, а Скопие - на президента Желю Желев. 

Днес пък Заев и Борисов се поклониха пред паметника на цар Самуил в София, като това не е било включено в предварителната програма на двамата и е по предложение на Заев, уточни Борисов. 

Българският премиер подчерта, че е време да загърбим национализма в отношенията си с Македония и да отворим нова страница, която ще помогне на съседката ни по пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО. 

"След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества", каза Борисов и допълни, че двете страни трябва да честват заедно общите си герои.

"Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори", подчерта Борисов, въпреки че вчера отмени среща с шахматиста Анатолий Карпов след изказването му, че славянската писменост идва от Византия. 

От своя страна, македонският премиер посочи, че след Брюксел е дошъл първо в България, за да получи подкрепа за влизане на страната в ЕС и НАТО.

"За нашата земя няма друг път, освен членство в НАТО и ЕС. Днес разговаряхме и приближихме нашите мнения за сътрудничество между нашите страни", каза Заев и допълни, че се надява България да помогне на Македония за подготовка и реализация на проекти. 

"Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Старана като моята може да бъде щастлива, че има такъв съсед с такова ръководство", допълни той. 

"Очаквам позитивния дух на премиера Борисов и правителството му да дойде и от Гърция. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Вярвам, че това ще направи освен България и Гърция", коментира Заев. 

Снимка: БГНЕС

След тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие, Македония има исторически шанс гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО, ЕС минава през вътрешнополитическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит, коментира Бойко Борисов.

Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да работим и да решим всички проблеми, защото дестабилизация на Македония означава дестабилизацияна нашите граници, подчерта още Борисов.

Той беше категоричен, че за влизане в ЕС и НАТО Македония първо трябва да се погрижи за вътрешната политика. 

"Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово, каза той. 

Радев: Време е за нова страница в двустранните ни отношения

За България и Република Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения. Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели, заяви президентът Румен Радев, който също разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Македония.

Обща беше позицията, че гражданите и в България, и в Република Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.

По време на срещата президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Гаранция за тази подкрепа е сключването в скоро време на двустранен договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент „за развитието на двустранните отношения по европейски модел“.

Президентът Радев приветства направената от премиера Заев категорична заявка за нов подход на приятелство и добросъседство между България и Република Македония и подчерта очакванията на българската страна за конкретни стъпки в тази насока.

Държавният глава призова за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.

България и Република Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО, подчертаха още Румен Радев и Зоран Заев.

Първите дипломати набелязаха конкретни стъпки за договора за добросъседство

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие министъра на външните работи на Македония Никола Димитров и обсъди с него конкретните стъпки пред двете дипломатически ведомства за финализирането на договора за добросъседство между двете съседни държави.

Димитров е в България в рамките на правителствената делегация, водена от Заев.

Вицепремиерът Захариева изтъкна, че поклонението на двамата премиери и техните делегации пред паметника на цар Самуил в София е историческо, с което се отваря нова страница по реалното изпълнение на принципите на приятелството и добросъседството.

Следваща стъпка в тази посока ще бъде участието на премиерите Борисов и Заев в общото отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание. Захариева окачестви тези стъпки като европейски подход към общата история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

7

"Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили...

...

Пожарникарското слово, както винаги, израз на дълбоки познания и изтънчен интелект създадено да омагъосва масите!!
Осанна!!

29217

6

Лопе де Вега

20.06 2017 в 16:49

Само да внимават с лазерите на Самуил!

Поздрав!

10952

5

Мойри

20.06 2017 в 16:22

Приповдигнато като балон на хелии. Не е просто национализъм, Бройко, ами съветски тоталитаризъм, това което е наложило отделянето и създаването на Македония.

10571

4

Hissarion

20.06 2017 в 15:35

Този толкова пъти е употребил думата щастие, че буди съмнение дали не е употребил некои увеселителни субстанции преди да застане пред светещото око на Самуила.

42249

2

Denis Rizanov

20.06 2017 в 14:22

В знак на добросъседство София ще кръсти улица на Борис Трайковски...


Как така на Борис?! А чи какво е направил той за добросъседските отношения?! Как може така?! Ми че неговия принос се събира на жилото на осата бе!
Ако трябва на някого да се кръщава улициа в София, дето да е като знак за развитието на добросъседските отношения между нашите две братски, велики държави то това е трябва да е...

... неговото име е....



... той е....


... Milenko Nedelkovski!


Познат още като Миленко Неделковски.
Само така и само по този път, с повече толерантност трябва да вървим напред! На омразата да отговорим с приятелска усмивка, на злобата с прегръдка!
Ало, банкянския шланг, ти не четеш ли какво пише другарят педероско педеплевелниев в своя фейсбук бе?!

42249

1

Denis Rizanov

20.06 2017 в 13:56

За нашата земя няма друг път, освен членство в НАТО и ЕС.

Е тъй де. Утре да правят един референдум Да прекратят съществуването на измислената държава БЮРМ, тетово, кичево, гостивар и дебър да си се присъединяват към Гърция (ако искат да са в ЕС) или към Албания, а останалата част към България и те ти те - готова асоциация и пълно членство!
Само македонските шорошорасти ше ги обявим за персона нон-грата и ше ги пратим в Косово!
 
X

Да помогнем на украинските деца!