За втора година постъпилите в армията са повече от напусналите

OFFNews 17 декември 2019 в 16:47 1569 0

Красимир Каракачанов

Тази година ще е втората, в която отчитаме положителен баланс – постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след като награди участници в кампанията "Бъди войник". Той добави, че наред с кампанията ръководството на Министерството на отбраната предприема и други мерки – реализиране на проектите за модернизация, отделяне на средства за ремонт на техниката и въоръжението, подобряване на материалната база и повишаване на възнагражденията за трета поредна година.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и Каракачанов казаха пред журналисти, че най-голям интерес има към някои от позициите във Военновъздушните сили и в Сухопътните войски. Във ВВС дори са успели да наберат кандидати за всички обявени места. Добре се движели нещата и в Сухопътни войски.

Двамата не посочиха конкретни данни, за недостига. През май Каракачанов съобщи, че недокомплектът в армията е 5000 човека.

За медии пари не са давани, каза Каракачанов и добави, че най-големият разход е за участието на Националната гвардейска част във всяко от отделните събития - около 107 000 лева за цялата година.

Кампанията "Бъди войник" беше обявена през октомври 2018 г. в София с киноспектакъл в НДК. Тази година проявите започнаха през февруари и завършиха през ноември във Велико Търново. В 31 града на страната бяха организирани информационни борси за запознаване с условията на военната служба. Кампанията вероятно ще продължи по по-различен начин, в началото на идната година концепцията за нея ще бъде обсъдена и приета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови