Quantcast

ВСС заседава извънредно по казуса "Ченалова"

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2015 в 08:43 1271 1

Христо Иванов

Снимка Гергана Костадинова/БГНЕС

Христо Иванов

Днес Висшият съдебен съвет ще заседава извънредно заради предложението на правосъдния министър Христо Иванов за започване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова.

Началото му е от 10.30 ч.

Първа точка в дневния ред е проект на решение за проект на образец на декларация за имотното състояние и придобиването на имущество на кандидатите за главен инспектор в Инспектората към ВСС.

Кандидатите главен съдебен инспектор са съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Той се избира от Народното събрание с гласовете на поне 160 депутати.

Втора и последна точка е проект на решение по предложението на министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Методиева Ченалова – съдия в Софийски градски съд. Тя беше отстранена от СГС за 6 месеца с решение на ВСС от 22 януари.

Министър Иванов поиска образуването на четвърта дисциплинарка срещу Ченалова заради открити нарушения по няколко търговски дела, по които тя е била докладчик.

Скандалът, свързани с името на съдийката от СГС, избухна, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан разказа за опита за кражба на френска фирма с помощта на българския съд. Визирайки този случай, той заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2015 в 12:16

Тази е за в затвора. Ако я вкарат такива като нея доста ще мислят преди да се продават. Все пак нищо няма да стане. Корупцията е важна за тях.