ВСС разследва съдия Ченалова по шест сигнала

Ивайло Анев 26 януари 2015 в 19:40 5098 3

Румяна Ченалова

Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която беше отстранена от Висшия съдебен съвет за 6 месеца след скандала по казуса "Белведере", е разследвана по шест сигнала.

Това заяви пред БНТ председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров

Тодоров каза още, че не изказването на френския посланик Ксавие дьо Кабан за "гнилите ябълки" в съдебната система е довело до тези проверки. Думите му просто са дали гласност на някои от проблемите в системата.

"Не е редно дипломат да се меси в работата на съдебната система на една суверенна държава. Това отключи водопад от сигнали срещу съдия Ченалова, като към момента се разследват шест от тях", заяви Тодоров.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка Румяна Ченалова.

На 15 януари 2015 г. ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Тодоров добави, че все още няма никакви предложения за това какви мерки да се предприемат срещу ръководството на Софийския градски съд. "Този факт няма как да се промени поне до края на този месец, защото все още се извършва проверка на работата на съда. Очаква се резултатите от нея да бъдат оповестени през следващия месец", заяви председателят на етичната комисия.

По повод предстоящото излизане на мониторинговия доклад на ЕК за България Тодоров заяви, че не очаква ЕК да оцени работата, която е свършена в съдебната система. 

"Аз не съм толкова скептичен към очаквания доклад на Европейската комисия. Експертният съвет ще оцени работата, която свършихме в тази сфера", категоричен е Тодоров.

Той посочи, че е невъзможно в доклада да се даде препоръка за разделянето на ВСС на две.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!