Военноинвалидите може да взимат социална пенсия

Георги А. Ангелов 27 ноември 2019 в 13:49 1758 0

Венноинвалидите с над 90% инвалидност да получават социална пенсия в размер на 57 на сто от линията на бедност, ако бъде прието предложението на “Обединените патриоти” с промени в Закона за хората с увреждания, за което съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов в парламента.

Дава се възможност военноинвалидите да получават месечна финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност в случаите, когато военноинвалидите имат над 90 на сто степен на увреждане.

"Промените са свързани с пари и с бюджета на държавата. Става въпрос за корекция в доста ограничен размер на 230 хил. лв., с които да бъде поправена една несправедливост в Закона за хората с увреждания, в чл. 70 т. 5 трябва да влязат и категория и военноинвалидите. Има една група военноинвалиди, които са с над 90 % инвалидност, които са лишени от възможността да взимат, колкото останалите", каза той. От думите му се разбра, че поправката ще даде възможност на 173 човека да бъдат изравнени с останалите инавлиди.

“Просто една несправедливост, която е от години и която няма обяснение според нас. Редно е да ги подкрепим, те са една патриотична организация", каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови