Военният министър: Съюзнически войски идват в България - има такова предложение

Йорданка Веселинова 10 март 2022 в 16:57 6657 5

Снимка OFFNews

При необходимост съюзнически войски идват в България, има такова предложение, заяви пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Съюзнически войски може да има и това е предвидено в решението на Министерския съвет - там пише "при необходимост". Такава необходимост знаете, че има. В българските въоръжени сили има липсващи способности, които трябва да бъдат попълвани и това е шанс за българските въоръжени сили", каза военният министър. 

Той допълни, че вече има постъпили предложения от съюзнически страни и министерството работи по тях. Заков обаче не даде подробности от кои държави идват те и обеща допълнителна информация на предстоящ брифинг.

След засекретеното заседание на комисията по отбрана министърът обясни, че българската батальонна група ще бъде ръководена от българин и водещата държава ще е България. В това отношение няма промяна в приетото от МС решение:

"НАТО обаче има планове и тези планове са активирани - за защита на страните членки. В този смисъл е необходимо българска батальонна група да бъде под командването на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО. Тя остава на българска територия. Нейният командир продължава да бъде българин и водещата държава продължава да е България."

Драгомир Заков заяви, че към този момент български войски няма да се изпращат на чужда територия.

Заков заяви, че службите предоставят изключително коректна информация, но понякога има разлика в крайните оценки. Изказването му е по повод изявлението на съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов, който ги упрекна, че не си вършат работата правилно заради даденото уверение, че война в Украйна няма да има.

"В момента аз нямам никакви забележки към службите и това, което аз получавам като информация, напълно съвпада с моя анализ", каза още той. 

Министърът обясни погрешната информация, дадена от службите, с непредвидимостта на подобно ирационално решение в момент, в който "дипломатическата опция е на масата":

"Когато има ирационално решение, което води до конкретно действие, е много трудно да се прогнозира предварително, че то ще се случи (...). То (решението на Москва за инвазия в Украйна - бел. ред.) не беше изненада, а един от сценариите."

Заков препотвърди, че към момента няма пряка военна заплаха за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

7

AAA

10.03 2022 в 20:46

Странно че винаги по 10 палеца на долу има на смислените коментари ?

23293

5

Стефан

10.03 2022 в 20:00

Мда.
Вече може да смятаме, че в третата световна война сме на страната на победените.

-3300

2

bgp

10.03 2022 в 17:20

И тоз стана голям политик ...... прехвален балон с въздух !

Освен това , за на нас проблемът ни с Мафията завладяла държавата е не по-малък от външна заплаха !!

И докато заплаха от вън, сме безсилни да предотвратим , то ареста на ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ И ПРОСТАКА борисов е първата стъпка към решаване проблемът с вътрешната заплаха ..... а именно с Мафията на Сикаджията !!!

-8580

1

България има нужда от няколко американски бази. Терористите са на 1000 км от нас.