Вицепремиерът Цанова: Не можем да спрем строителството в Паша дере

OFFNews 08 август 2014 в 08:27 7021 6

Илиана Цанова

Правителството не може да спре строителството в Паша дере, обясни в ефира на Нова вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова.

Само няколко дни преди да освободи поста си регионалният министър Десислава Терзиева е издала строително разрешение да се строят станция и терминал за тръбата в областта Паша дере.

"Ние разбрахме за решението за „Южен поток” от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет", каза тя. 

Вицепремиерът Цанова ще представи днес споразумението за партньорство на страната ни с Европейската комисия за следващия програмен период.

България ще получи около 10 милиарда евро от европейските фондове през следващите 6 години. Споразумението обхваща периода до 2020 година и с него се определя стратегията на страната ни и нейните приоритети.

Парите ще бъдат разпределени в 7 оперативни програми: за транспорт, околно среда, региони, администрация, конкурентност, както и в програми за развитие на селото и на рибарството.

За първи път България ще има отделна програма за наука и образование, а сред целите, които си поставяме, е увеличаване на броя на висшистите и намаляване на отпадащите от училище.

Договорът е една от новостите на еврофинансирането. Чрез него страните членки поемат определени ангажименти.

Изпълнението ще бъде прегледано през 2016 г. и от него ще зависи дали ще получим парите в пълен обем или част от тях ще бъдат отнети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови