Екатерина Захариева: Опасявам се, че ЕК може да спре „Южен поток“

Мая Младенова 07 август 2014 в 08:37 5021 8

Снимка Сергей Антонов

Екатерина Захариева

"Така, както е тръгнало да се структурира проектът „Южен поток“, се опасявам, че той няма да се осъществи. Той трябва да се структурира правилно, за да не го спре Европейската комисия". Това заяви служебният вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева във връзка с появилата се информация за продължаващите процедури по строителството на „Южен поток“.

Припомняме, че вече бившият регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на обекти, част от газопровода „Южен поток“, няколко дни преди да напусне поста.

„Факт е, че подготвителни действия са се случвали. Разрешение за строителство е дадено на инвеститора „Южен поток България“, но този проект трябва да се случи по правилния начин. Така, както са тръгнали да се случват нещата, ще стане така, че проектът няма да се случи, защото ЕК ще го спре“, заяви Захариева в ефира на bTV.

По думите й служебният кабинет ще окаже пълно съдействие на Брюксел по повод стартирането на наказателна процедура срещу страната ни по отношение на газопровода „Южен поток“.

Захариева коментира и спрените средства по две от оперативните програми.

„Имаме риск да загубим безвъзвратно около 150 млн. лева по ОП „Регионално развитие“. В случай, че се забави още изпълнението на проектите, тази сума може да нарасне доста“, заяви тя.

Тя допълни, че основните приоритети на кабинета ще са свързани с възстановяване на плащанията по ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие.

По думите й ще се направи проверка къде е възможно да бъде намерен ресурс в бюджета. Ако има проекти, които не са довършени и няма как да се разплатят, ще бъдат пренасочени към средствата за плащания към строителите, които вече са дължими.

„Надявам се до края на октомври плащанията да бъдат възстановени“, посочи Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови