Договорихме с Брюксел 9,8 млрд. евро до 2020 година

OFFNews 07 август 2014 в 14:54 4966 8

Снимка Архив

Европейската комисия сключи споразумение за партньорство с България за програмния период 2014 – 2020 г., в което са предвидени инвестиции на обща стойност 9,8 млрд. евро.

Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, очертаващ рамката на стратегията за използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната.

С днешното споразумение се дава възможност в икономиката ни да се влеят общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. В него е включено финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост.

България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони.

С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика.

Документът е разработен в диалог и с участието на държавната администрация, регионалните и местни власти, социално-икономическите партньори, академичната общност, редица неправителствени организации, медии и други.

Подписването на това споразумение бе сред първите приоритетни задачи на служебното правителство на Георги Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!