''Възраждане'' и ИТН ще сезират КС за промените в Конституцията

Кристина Минчева 19 декември 2023 в 11:09 757 0

Възраждане и ИТН

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

''Възраждане'' и ИТН напускат пленарна зала

"Възраждане" и ИТН ще внесат жалба до Конституционния съд (КС) заради промените в Конституцията. Двете политически групи напуснаха пленарната зала преди да започне обсъждането по промените в Конституцията, които се гледат на второ четене днес. 

"Това, което ние ще направим, е да подготвим жалба до КС, защото Конституцията ще бъде нарязна с флекс. Ние напуснахме залата и ще започнем работа по жалбата, която ще внесем в КС", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Председателят на ПГ на ИТН също заяви, че няма да присъстват в залата, защото няма да участват в "престъпление към българския народ".   

"Жалбата е обща, не е на Възраждане, а на едни нормални хора", добави Йорданов.

За жалба в КС са необходими подписите на 1/5 от народните представители, т.е. 48. ПГ на "Възраждане" се състои от 37 депутати, а ИТН от 11 народни представители. Така необходимият брой подписи за внасяне на жалбата в КС е събран. 

На извънредно заседание на Конституционната комисия в събота (16.12.2023) бяха отхвърлени предложенията на Костадин Костадинов, с които се предлагаше българският лев да влезе в основния закон. Ако този текст се бе записал, то всички тези, че поисканият от "Възраждане" референдум е противоконституционен, биха отпаднали. Към момента водещата теза е, че такъв не може да се проведе, тъй като, според Конституцията, референдум по международни договори не могат да се провеждат. Казусът с еврото е такъв, тъй като приемането на европейската валута е заложено в договора за присъединяване на България към ЕС. Падна и предложението на лидера на "Възраждане", в което се предлагаше в Конституцията да влязат и разплащанията в брой.

Като недопустимо и излизащо извън обхвата на закона падна и друга спорна идея на "Възраждане", с която депутатите от партията на Костадинов опитваха да забранят да се отглеждат деца от баби и дядовци или еднополови двойки: "Отглеждането на децата се извършва съгласно изискванията на морала и закона от баща, което е лице от мъжки пол, и/или майка, което е лице от женски пол".

Падна и предложението на ИТН главният прокурор да се избира пряко за мандат от срок от 7 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!