Вътрешната комисия в НС засекрети разследването на стрелбата по Очите

Вътрешният министър прехвърли към съда, местната власт и бежанците справянето с битовата престъпност

Юлиан Христов 22 юни 2016 в 14:52 7036 11

Снимка OFFNews

Мнозинството от депутатите реши изслушването да стане на закрито заседание.

Вътрешната комисия в парламента засекрети разследването на стрелбата по Митьо Очите.

В комисията бяха привикани министърът на вътрешните работи, заместник главният секретар на МВР и шефът на полицията в Бургас.

Преди да бъде взето решението министър Бъчварова аргументира закриването на заседанието с това, че може да бъдат разкрити подробности по разследването, което да попречи на по-нататъшните дейности.

Мнозинството от депутатите реши изслушването да стане на закрито заседание.

Против гласуваха трима депутати от ГЕРБ, а Атанас Атанасов от ДСБ се въздържа.

След заседанието на комисията пред журналисти Румяна Бъчварова обясни, че усилията на МВР по разследването се приемат добре от депутатите.

Вътрешната министърка коментира работата по разследването на стрелбата срещу Димитър Желязков. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров даде друга гледна точка на случая, след като главният секретар на МВР Георги Костов определи инцидента като битов. Според Цацаров става въпрос за разпределение на територии. Днес версията на Бъчварова вече звучи по-близо до тази на главния прокурор:

"Тогава, когато приключи разследването, ще можем да имаме цялата картина и тогава можем да дадем окончателната квалификация. В случая веднага знаехме какъв е поводът за този конфликт, но причините в момента се изясняват. И това, което представихме, са всички линии по-които се работи", обясни Бъчварова.

От думите ѝ стана ясно, че 424 са организираните престъпни групи в страната. "Установени са кои са, установени са по коя линия работят", каза тя. По думите ѝ резултатите на Областната дирекция на МВР в Бургас са много високи и показателно за това е била бързата им реакция и залавянето на стрелеца. 

Вътрешният министър прехвърли отговорността за справяне с битовата престъпност към съда и местната власт. "В голяма част от престъпленията се изяснява кои са извършителите, но условията, в които се извършват битовите престъпления, последващите реакции. Начинът, по който те се санкционират, не са ефективни, за да можем да имаме ефект след извършването на такова престъпление - това са наказанията. Изключително важна е ролята на местната власт. Активизирането на всички нива, които работят по условията, които предизвикват тази престъпност. Това е линия на поведение, която ние следваме", обясни Бъчварова. По думите й необходимостта от подсилване на охраната на границата също променя картината и измества силите на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

10

Пешо

22.06 2016 в 18:03

БКП! КПСС!
БКП! КПСС!
ДА ЖИВЕЕ!
УРААААА!

77927

7

El Commandante

22.06 2016 в 16:50

Е какво толкова има да се засекретява в една битова драма, където двама спорили за паркомясто и кой на кого да бъде зет не разбирам...

13709

5

Маргарит

22.06 2016 в 15:57

Много ясно!
Каналите и магистралите трябва да се пазят чисти и неопетнени от хорското любопитство кой плава и шмърка из тях!

11866

4

кумчо вълчо

22.06 2016 в 15:50

бе ... нали уж беше битов скандал спред бибитко
каква е тази скретност за махлска свада?

29585

2

Izalina

22.06 2016 в 15:34

Mи то не е ли въпрос на национална сигурност - TOP SECRET напрао!

Де толкова старание и за останалия престъпен свят?!