Васил Терзиев: Няма пробив в нашата група

OFFNews 26 февруари 2024 в 09:07 2259 0

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

Колкото и да се търси някакъв пробив и разлом в нашата група и в последователността на нашата политика - такава няма. Има нормални отношения между партньори, които включват различни мнения и това прави групата още по-силна. Иначе сме още в началото на управлението и не сме имали един спокоен ден откакато сме влезли в управление - избор на председател, комисиите, предстои и бюджета - това коментира по БНТ кметът на София Васил Терзиев.

"Спаси София" няма да бъде опозиция в коалицията, обясни кметът, но призна, че избирането на председател на Общинския съвет все пак е дало възможност работата да започне, макар политическото противопоставяне да се е изострило:

"Никой не се изживява като опозиция - нито в коалицията, нито в управлението. Ние многократно сме заявявали, че въпреки всички трудности, ще намерим решения, които са в интерес на софиянци. В крайна сметка за това ни е гласувано доверие, но сме длъжни да даваме контекст защо някои неща ще бъдат доста по-трудни, отколкото би ни се искало и защо зад лозунгите колко много обичат София и правят за София, някои от политическите партии няма никаква същност в действията им."

Според Васил Терзиев, сега поне има работещ Общински съвет и може да продължи политическото противопоставяне, но това със сигурност няма да направи работата по-лесна.

Пак се изостриха отношенията между различните партии, пак се видя колко големи са разликите, които имаме във вижданията за управлението на този град и начина на управление. То се вижда в самия процес - през цялото време как ние подходихме отворено, прозрачно. Да се съгласим върху ключовите точки, върху които имаме 80% припокриване и да кажем - по другите ще имаме различия, но за тези ще се съгласим. Дайте да измислим какъв да бъде принципа на разпределение на комисиите - пропорционален, без да се слагат имена и без да казва тази комисия на кой е, но да има някаква логика, каза той.

По думите му, от всички "важни" комисии, тези които имат 23-ма представители в Общинския съвет, което е повече от втората и третата партия взети заедно, нямат нито една.

"Говорим как ще променим управленския модел на столицата, в същото време това идва от БСП и в същото време подкрепят тези комисии, които имат най-много отношение към икономическия живот и управлението на финансите - представителите на ГЕРБ", поясни Терзиев.

Независимо каква политическа партия представляваме, нашият топ приоритет трябва да бъдат гражданите на София и града. Това, за което се боря е да има ефективно и прозрачно управление и да не се пилеят ресурсите на този град, добави столичният кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови