Външно: Северна Македония да спре с провокациите към България

OFFNews 06 май 2023 в 16:55 1986 0

МВнР

Снимка МВнР

Министерство на външните работи

Заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Това гласи позицията на Министерството на външните работи по повод "безпрецедентния инцидент" с българска делегация, публикувана в сайта на институцията.

От ведомството изразяват силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май – Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани.

По-рано днес евродепутатът Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима души не бяха допуснати от граничните власти на Република Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите българските воини край Ново село.

От МВнР посочват, че събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панахида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България, се казва в позицията на външното ни министерство. Оттам отбелязват, че българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години е било възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”.

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония, заявяват от МВнР.

Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения, се казва още позицията на българското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови