Външно се позова на фалшива новина на БНТ, за да заклейми свикване на Народен съд от протеста

Георги А. Ангелов 08 септември 2020 в 14:53 14465 2

Георг Георгиев

“В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим”. Това заяви на специален брифинг зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма. Георгиев се позова на БНТ, която в сутрешните новини съобщи, че протестиращите ще свикат Народен съд на площада. Докато той даваше брифинга новината вече беше свалена от сайта на телевизията, тъй като меко казано не е вярна.

“Смятам, че БНТ е достатъчно достоверен източник. Тя беше препечатана от много други сайтове”, каза Георгиев на въпрос от репортер дали е проверил информацията за свикване на “Народен съд” по време на брифинга. 

В 14:27 на страницата на БНТ се появи следното съобщение:

Уважаеми Дами и Господа,
БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан.
БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание.

“БНТ фейкнюз....... Никой не е обявявал свикване на народен съд? Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи"! Та ако някой не е разбрал, защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста....", коментира Николай Хаджигенов от “Отровното трио” на фейсбук профила си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

08.09 2020 в 16:31

ГЕРБ Югендчо вярва на телевизията. Дипломатически източник! Външен зам. на какво беше този лизко калинков?

4005

1

AnderXale07

08.09 2020 в 15:26

И какво излиза? Че някакъв партиен кадър, назначен на хиляди левове заплата, на държавна работа, по цял ден седи на нета, следи опозицията и протестите, и само чака повод да плюе по тях. А може би и троли по сайтовете... #Оставка
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки