Външният министър и премиерът водят една политика към Скопие, но не и съветниците на Кирил Петков

OFFNews 17 април 2022 в 19:55 2100 4

Снимка МВнР

България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с премиера сме на едно мнение, заяви външният министър Теодора Генчовска пред бТВ.

Но добави, че неофициално се дават различни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

"Това е външнополитическият екип на премиера. С премиера нямаме разнобой и водим една обща политика. Таково е усещането, че се дават различни сигнали, добави Генчовска.

"В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорният процес със Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 г. и най-важното да гарантира правата на българите в РСМ. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същ начин на всички официални срещи", посочи шефът на МВнР.

Министърът обясни, че всяко едно решение, което е свързано с преговорния процес, с преговорната рамка по отношение на Северна Македония, както и включването на правата на българите в Конституцията на РСМ, изисква решения и мандат на Народното събрание.

"Може би са оставени първоначални грешни внушения в нашите колеги от Северна Македония, но ви уверявам, че наистина искаме държавата Северна Македония възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Това е от наш изключителен интерес", обясни още Теодора Генчовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

17.04 2022 в 21:41

Даже и Порошенко му "нареди" - Ако не искате да воювате с тези оръжия на ваша територия, дайте ги сега на нас, за да водим войната срещу Путин на украинска територия. И е прав!

1855

2

Чосър

17.04 2022 в 20:49

Ми наредихме му, с избора си на парламентарни избори в свободна държава. Така се прави в демократичните страни.

-5910

1

Един

17.04 2022 в 20:23

Единя се прави на неутрален другия изпраща оръжия за Украйна както са му наредили :)