Валентин Радев очаква решението за оръжията да стане по удобен за лидера на БСП начин

OFFNews 30 април 2022 в 18:59 2345 0

Валентин Радев

Решението на парламента вероятно ще нюансира решението на правителството за предоставяне на военна помощ за Украйна, но по начин, удобен за лидера на БСП и коалиционен партньор Корнелия Нинова, която е против изпращането на оръжия.

Това коментира в интервю за БНТ заместник-министър на отбраната от ГЕРБ Валентин Радев

Извънредното заседание на НС е на 4 май следобяд. Предложението на ГЕРБ също е внесено и според Радев очакванията са то да бъде подкрепено.

Предстои на коалиционен съвет преди пленарното заседание лидерите от четирите управляващи партии да обсъдят отново темата.

Засега единствено БСП е категорично против, като Корнелия Нинова обяви, че ако Министерският съвет реши да прати оръжия в Украйна, ще напусне коалицията. Решението обаче ще бъде взето от депутатите, а не от МС.

Валентин Радев коментира и новината, че България ще ремонтира в нашите заводи украинска военна техника. Такъв ангажимент пое при посещението си в Киев и срещата си със Зеленски премиерът Кирил Петков. Според Радев това не е възможно. "Ремонтите на машини стават бавно - кога би могло да стане това? Второ - в какво състояние са нашите заводи? Какво друго можем да правим - отдавна кадрите ги няма, заводите бяха управлявани грешно. Ами резервните части - откъде ще ги вземем?", заяви той.

Това според мен, е една врътка на премиера Кирил Петков като политик. Нямаме капацитет и не трябва така смело да се обещават такива неща, категоричен е Радев. Преместването на военна техника не е проста работа, коментира още Валентин Радев.

Той се спря и на темата с износа на оръжия за трети страни, които ги предоставят на Украйна. "Продаваме на Полша, и на други държави от ЕС - те ги дават на Украйна. Ние ги продаваме на Полша, вместо да ги подарим на Украйна", обясни Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!