Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В парламента не знаят кои депутати се проверяват за корупция

OFFNews 26 септември 2018 в 12:58 2059 1

Партиите в Народното събрание обявиха, че не знаят кои депутати са разследвани от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) по сигнали за корупция.

Коментарите дойдоха, след като по-рано днес председателят на комисията Пламен Георгиев обяви, че се проверяват депутати от всички парламентарни партии

ГЕРБ, БСП, "Обединените патриоти" и ДПС коментираха, че нямат идея срещу кого от техните групи са сигналите. Всички обаче принципно одобриха проверките - именно това била работата на отговорните институции.

Един от депутатите обяви, че бил сигурен - в парламента има корумпирани народни представители. "Категорично не се съмнявам. Не мога да дам примери. Тук трябва да се изкажат компетентните органи", каза Славчо Атанасов от "Обединени патриоти".

"Само им вижте костюмите и обувките, с които ходят някои. И ще установите, че с една депутатска заплата такива костюми не могат да се купят. Истината е, че както се казва в библейския израз: по дрехите ще ги познаете. Един костюм, който струва 7-8 хиляди лева, как се купува с една депутатска заплата?"

Той отказа да посочи имена.

Атанасов приветства проверките и добави, че всички депутати трябва максимално да бъдат проверявани. "За да е абсолютно всичко чисто и прозрачно, аз смятам, че един народен представител, той е публична личност, трябва целият му живот да е прозрачен. Ако щете - дори личният му живот. Има държави, в които това се приема, и такива, в които не се. Във Франция на всеки един политик му се ровят и в личния живот. Аз смятам, че така трябва да бъде. Защото ако в края на краищата той не може да си оправи личния живот, то как ще управлява цяла една държава", каза още той.

По повод проверката Антон Кутев от БСП беше лаконичен: "Нямам представа. Комисията трябва да се занимава с тези, които имат възможност да упражняват корупция. Аз чух, че е имало проверка и на Делян Пеевски и са установили, че всичко е наред. Вероятно комисията работи."

На въпрос дали знае кои депутати от ДПС са проверявани по сигнали за корупция, Йордан Цонев отговори: "Идеята на органа беше такава - да проверява всички, за които има съмнения, сигнали, постъпила информация. Никъде в закона не е казано, че ще се уведомяват проверяваните. Може и да има, може и да проверяват. Трябва да питате комисията. И те вероятно няма да ви отговорят, защото ще се позоват на тайната, която трябва да пазят".

От ГЕРБ също не бяха многословни по темата. "Нямам информация. Този орган е извън обхвата на парламента", коментира Тома Биков по повод проверките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!