В парламента гледат промени в Закона за гражданската регистрация

OFFNews 17 юни 2015 в 07:28 2338 0

Снимка БГНЕС

Народното събрание ще продължи с обсъждането на промените в Закона за гражданската регистрация. Миналият петък депутатите изслушаха мотивите по същество, но поради началото на петъчния парламентарен контрол, бяха прекъснати. Общо пет са внесените законопроекти.

Предложеният законопроект от ДПС съдържа отдавнашното им искане Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при Министерство на регионалното развитие служебно да заличи принудително наложените по време на Възродителния процес имена на български граждани, които са възстановили предишните си имена. От ДПС предлагат и по изключение в гражданските регистри вместо постоянен адрес може да бъде вписан служебен временен адрес.
Внесеният от Министерски съвет законопроект предлага, когато български гражданин живее в чужбина, адресната карта за промяна на настоящ адрес се подава пред общината или кметство по постоянен адрес. Адресната карта се обработва веднага за актуализация на Национална база данни „Население”.

От 500 до 3 000 лева глоба предлагат от БСП при извършване на адресна регистрация в нарушение на закона, както и кметовете на общини ще трябва да оповестят публично списък на хората с адресни регистрации, извършени между 1 февруари и 30 април 2015 г.

Реформаторският блок настояват при регистрация по постоянен адрес в едно жилище да не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да го обитават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews