Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

В МС работили 12 сътрудници с досиета

OFFNews 23 януари 2012 в 14:02 3256 0

Михаил Михайлов. Снимка: БГНЕС
Михаил Михайлов. Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата обяви имената на 12 сътрудници на бившата Държавна сигурност, които са работили в Министерския съвет. Някои от тях вече бяха оповестени.

Проверени са били общо 125 души - главните секретари, генералните и заместник-генералните директори, началниците на отдели и сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

От тях досиета имат Красимир Райдовски, Михаил Михайлов, Стоян Денчев, Еди Емирян, Никола Балтов, Христо Матанов, Иван Димитров, Илия Кръстелников, Панто Пантев, Христофор Христов и Цонко Цонков и Генчо Генчев, който единствен все още е началник на отдел.

За бившия шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов от 1995 до 1996 г. - Красимир Райдовски се знае отдавна, че има агентурно минало. Той е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС. Назначен е на 30.10.1968 г. за разузнавач III степен и постепенно стига до началник на отделение през 1985 г. Името на пресдиректора на кабинета на Иван Костов - Михаил Михайлов (на снимката), също беше оповестено още миналия октомври при проверка на служителите на Народното събрание, където той също е работил. Михайлов е бил вербуван през 1980 г. и е бил агент на Шесто управление на ДС, познато като политическата полиция на ДС, под името Пешко. Сред документите в досието му фигурира собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание и документи от ръководилия го щатен служител. Михайлов е снет от отчет през 1990 г.

Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" проф. Стоян Денчев, който в момента е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, също има досие в качеството си на началник отдел в правителството на Филип Димитров през 1991-1992 г. и главен секретар в кабинета на Любен Беров през 1993 г. Той е бил агент на Второ главно управление на ДС под името Симеонов. Вербуван е през 1988 и снет от отчет през 1990 г.

Панто Пантов, който е работил в Министерски съвет като началник отдел от 1995 до 1999 г., е бил агент на Трето и Четвърто управление на ДС с агентурно име Соколов. Той е бил снет от отчет през 1987 г.

Христо Матанов е бил с псевдоним Петър в ДС. Започнал е работа за службите през 1982 година, а в МС е работил от 1993 до 1996 г.

Никола Балтов - говорител в правителството на Жан Виденов, е бил вербуван през 1986 г. като секретан сътрудник с агентурното име Попов за Второ главно управление. Няма данни да е свален от отчет.

Журналистът Еди Емирян, който беше в пресцентъра на правителствата на НДСВ и Тройната коалиция, е вербуван през 1978 г. за Шесто управление като агент с псевдоним Боян. Също няма данни да е свален от отчет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови