Трима посланици с досиета осъдиха МВнР

Юлиан Христов 03 януари 2012 в 14:00 2742 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Върховният административен съд се произнесе по жалбата на трима посланици, сътрудничили на бившата Държавна сигурност и по тази причина отзовани от министъра на външните работи Николай Младенов. Съдът на първа инстанция намери за основателни жалбите на посланиците в Сърбия Георги Димитров, в Гърция Андрей Караславов и в Холандия Златин Тръпков.

Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов. Основният мотив във жалбите им е, че отзоваването им може да стане от президента. Тримата бяха завели жалби, след като заедно с още над 30 действащи ръководители на дипломатически мисии бяха обявени от Комисията по досиетата като сътрудници или агенти на ДС.

В решението си съдиите се позовават на решение на Конституционния съд, според което министърът на външните работи може да прекрати правомощията на посланик, след изтичане на задграничния му мандат или след издаването на указ на президента на  за освобождаването му. С решението на ВАС се отменя заповед на външния министър от 13 септември 2011 година, като то може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Посланиците, които имат досиета в ДС, ще бъдат отзовани от новия президент Росен Плевнелиев.

Около 190 български посланици са сътрудничили на Държавна сигурност. Това е най-високият процент сътрудници на репресивния апарат от всички досегашни проверки в българските институции. Четиридесет от осветлените дипломати работят в мисии зад граница и сега. Към структури на комунистическите тайни служби са принадлежали 45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!