Митрополити искат прошка от патриарх Максим заради досиетата

Юлиан Христов 21 януари 2012 в 15:20 3210 0

Патриарх Максим. Снимка: БГНЕС
Патриарх Максим. Снимка: БГНЕС

Синодът на Българската православна църква поиска прошка от патриарх Максим за митрополитите, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Те се изповядаха днес, по време на Светата литургия и молебена за имения ден на патриарха.

В приветствие на Светия Синод до патриарх Максим се казва:

"В тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и него. Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете."

Поздравлението беше прочетено от митрополит Николай.

„Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете“, заяви митрополит Николай.

От известно време, някои медии не просто критикуват, а злонамерено и целенасочено атакуват Светата ни църква. Вече целият наш народ разбра, че преди 40 години решението за това кой е най-достойният да застане на престола на българските патриарси е продиктувано не от ЦК или от Държавна сигурност, а от Светия Дух", се казва в текста.

На празнична литургия по повод прославянето на паметта на Св. Максим Изповедник в столичния храм „Св. София“ не присъстваха Галактион, Неофит, Йосиф и Симеон, които са сред 11-те обявени за сътрудници на Държавна сигурност.

Пред журналисти Видинският митрополит Дометиан каза, че ще се покае пред Бога, ако някого е засегнал:

Никога не съм отправял каквито и да е стрели на ненавист към някоя личност“, заяви архиереят. Варненският и Великопреславският митрополит Кирил също заяви, че се е покаял отдавна пред Бога. Попитан как ще коментира искането на свещеници митрополитите с досиета да се оттеглят от постовете си, митрополит Кирил препоръча на журналистите "да проверят кои са тези свещеници".

Междувременно в предаването "Вяра и общество" на БНТ беше съобщено, че името на още един архиерей, сътрудник на Държавна сигурност, фигурира в архивите на ДС. То обаче не е оповестено. Името е в документ от оперативно-наблюдателното дело на покоен български митрополит и е от август 1959 година.

В него тогавашния началник на Трето управление на Държавна сигурност полк. Г. Кръстев, което се е занимавало с борба с контрареволюцията, предлага на Светия синод да изпратят в САЩ на представител на църквата. Възможните представители, за които е посочено, че са сътрудници на ДС, са трима. Двама са покойници. За третия се казва, че е в ръководството на БПЦ.

Името му не е сред оповестените на 17 януари от комисията по досиетата 11 митрополити, които са сътрудничили на ДС.

На тези условия отговаря патриарх Максим.

В оригинала на документа името на духовника присъства, но в предаването на БНТ беше показано копие, в което то е заличено, за да не се наруши закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!