Увеличението на акциза на нагреваемите цигари мина през бюджетната комисия

OFFNews 12 юли 2018 в 17:37 2292 2

Законопроектът, който предвижда налагане на акциз на бездимните цигари, равен на акциза на конвенционалните, мина днес през Комисията по бюджет и финанси в НС.

Председателката на комисията Менда Стоянова заяви, че между първо и второ четене в пленарна зала ще направят предложение за промяна в размера на акцизната ставка за бездимните цигари. Тя ще стане 233 лв. на килограм тютюн. Това означава, че облагането на нагреваемите изделия ще достигне 40% от това на обикновените цигари.

"Важно е, че това изделие измества конвенционалните цигари и това във времето ще се случи много бързо. Нашият бюджет, който получава 2 млрд. лв. годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от тях, без да има компенсационен механизъм", категорична бе тя.

По време на обсъждането депутатът от БСП Румен Гечев твърдо се обяви против промените. Той заяви, че е задължително да се обърне внимание на здравето, преди да се реши да се увеличи акцизът на бездимните цигари.

Данъците имат различни функции, като промяна на поведението на икономическите субекти, както и на гражданите, посочи Гечев и даде пример, че собствениците на хибридни автомобили плащат по-ниски екологични такси. 

Според него не е редно да се облагат с по-висок акциз стоки, които са по-малко вредни за здравето. 

Гечев припомни още, че Европейската комисия е поръчала изследване във връзка с нагреваемите цигари. 

Менда Стоянова похвали "пледоарията" на депутата от БСП и изрази надежда, че изледването на ЕК няма да бъде финансирано от големите тютюнопроизводители.

Критично за законопроекта се изказа и Георги Търновалийски - народен представител от БСП.

Той заяви, че липсва анализ и оценка на последващото въздействие от увеличението на акциза:

"Заради новите цени, хората ще търсят тези цигари от Сърбия, Гърция, което ще доведе до контрабанда."

Йордан Апостолов от НФСБ се обяви "за" акцизът на нагревамите цигари да бъде равен с този на конвенционалните, защото всички форми на тютюн са вредни.

От Националната пациентска организация заявиха, че бездимните тютюневи изделия трябва да са с по-нисък акциз, тъй като са по-малко опасни за здравето на човека. 

Александър Иванов от ГЕРБ обясни, че недоумява как пациентската организация защитава едни тютюневи изделия спрямо други. 

Срешу повишаването на акциза се изказаха още от “Бритиш Американ Табако” и "Филип Морис".

На необичайна находка се натъкна икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика по време на заседанието на парламентарната комисия.

Той сподели във Фейсбук снимка на дъска, която се намира в залата, на гърба на която има написана готварска рецепта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

12.07 2018 в 18:36

Това че тази Мента се прави на улава (или пък си е такава) е ясно. Трябват им парици за крадене. Женицата е научила, че тютюневите компании нагласявали данни от проучвания и сега вие като латерна. Нямам представа колко тези цигари вредят на пушачите, но при всички положения са по-безвредни за околните. Но тези измекяри или са големи тъпанари или големи мошеници. Или и двете.

17156

1

aviatora

12.07 2018 в 18:21

БОКЛУЦИИИИИИИИИИИИИИ, БОКЛУЦИ, БОКЛУЦИИИИИИИИИИИ, БОКЛУЦИ
 
X

Подкастът на OFFNews