Тунел през Кресненското дефиле е най-добрият вариант за АМ Струма

Предстои драстично повишение на глобите за използването на незаконни сметища, обяви екоминистър Борислав Сандов

OFFNews 11 януари 2022 в 09:58 1854 0

Тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен вариант за трасе на автомагистрала "Струма" в района. Там аутобанът ще е по-скоро скоростна отсечка, а не магистрала, заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред БНТ.

Той категорично е против идеята скоростният път да минава през самото дефиле, защото е в нарушение на екологичното законодателство у нас и на Бернската конвенция.

Сандов обясни, че остават два варианта - пътната отсечката да минава през обходно трасе или през тунел. Изграждането на обходно трасе е по-евтино, но ще генерира много повече въглеродни емисии, затова според вицепремиера най-добрият вариант е построяването на тунел.

В кабинета вече е обсъждан варианта и предстои да бъде потърсено решение. За днес е насрочена среща между Борислав Сандов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Според Сандов е напълно постижимо АМ "Струма" да бъде завършена с европейски средства в рамките на пълен четиригодишен мандат на това правителство.

Министърът на околната среда и водите обяви още, че има натиск и грубо отношение от страна на инвеститор към регионалната инспекция по околната среда и водите в Кърджали, а това е недопустимо.

Става въпрос за Горубсо-Кърджали, чийто представител е заявил на заседание на инспекцията, че компанията ще изпълни своето инвестиционно намерение за добив на злато в региона, без значение дали държавата ще разреши това или не. Сандов подкрепи думите си с аудиозапис от заседанието на инспекцията. 

Той обяви, че предстои драстично повишение на глобите за използването на незаконни сметища. Търси се решение и на въпроса с изграждането на завод с инсинератор за отпадъците на София, но според екоминистъра мястото му не е на територията на столицата.

МОСВ ще търси начин да разшири и мониторинга за замърсяване на въздуха. Идеята е с европейски средства да се закупят и монтират още устройства, които да бъдат разположени в градове извън обхвата на наблюдението.

Борислав Сандов коментира още, че трябва да се вземат спешни мерки по укрепването на язовир „Огоста“ над Монтана. При стената на язовира има карстови каверни, които не са запълнени при изграждането му, и причиняват постепенно и леко подкопаване на стената. За да се реши проблемът, каверните трябва да се запълнят и да бъде изградена инжекционна завеса.

Сандов успокои, че засега язовирът не представлява непосредствена опасност за жителите на Монтана, но ако не се вземат мерки, до няколко години може да стане проблем.

Министърът на околната среда и водите ще търси начин и за повишаване на заплатите във ведомствата под шапката на МОСВ. По думите му много служители със заплати под 1000 лв. опазват националните ни паркове от бракониери, а с повишението на минималната работна заплата хигиенист в МОСВ може да се окаже с по-високо възнаграждение от планински рейнджър, което не е справедливо, бе категоричен Борислав Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови