Три комисии одобриха на първо четене бюджета за 2019 г.

OFFNews 01 ноември 2018 в 22:33 1827 0

Снимка БГНЕС, архив

Бюджетната, здравната и социалната комисии в парламента одобриха на първо четене законопроекта за бюджета на държавата за 2019 г., бюджета на Здравната каса и на ДОО. 

Депутатите дискутираха трите законопроекта в рамките на около 4 часа. 

Обсъждането за бюджета на НЗОК, в рамките на който са включени и промените за здравната реформа, премина без задълбочени дискусии, въпреки че въвеждането на промените през законопроекта за бюджета получи много критики от съсловните и пациентските организации. 

По-остро беше обсъдена темата за закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето му към Здравната каса. Депутатите попитаха дали бюджетът ще е достатъчен за покриването на лечението в чужбина и кой ще заплаща съпътстващите разходи - за настаняване, придружители и др. 

Здравният министър Кирил Ананиев обаче се изненада от липсата на подкрепа за тази стъпка, като посочи, че по този начин лечението в чужбина ще става по-бързо, при по-ясни правила и няма да засегне пациентите.

Ананиев получи и въпроси за вливането на агенцията по трансплантации в новата мегаагенция за контрол в здравния сектор. Министърът отговори без конкретика, като обясни, че трансплантациите са част от останалата медицинска дейност и затова е разумно цялата медицинска дейност да е на едно място.

Относно критиките за прокарването на ключови промени през преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за бюджета Ананиев заяви, че те целят подготовка на системата за новия здравноосигурителен модел от началото на 2020 година.

Депутатите от ГЕРБ запазиха мълчание в рамките на дискусията и не коментираха дали ще предложат промени между първото и второто четене.

БСП и ДПС отправиха критики както към бюджета на НЗОК, така и към бюджета за ДОО. От левицата обявиха, че няма да го подкрепят втория в пленарна зала, защото затвърждава най-ниските нива на бедност в ЕС, стимулира миграционните процеси и отдалечава България от Европа. От ДПС заявиха, че са категорично против увеличаването на максималния осигурителен доход.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ изразиха принципна подкрепа за бюджета на ДОО. Против проектобюджета са от Организацията на пенсионерите, както и от Българската търговско-промишлена палата. 

Законопроектите за бюджета на НЗОК и на ДОО ще се гледат от парламента на извънредно заседание на 6 ноември. Законопроектът за бюджета на държавата ще се гласува на първо четене на 7 ноември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!