Титулуван параолимпиец стана депутат

ОFFNews 06 април 2017 в 14:07 9544 0

Едно от най-интересните лица в 44-тото Народно събрание няма никакво политическо минало, но за сметка на това вдъхновяваща история. Това е 25-годишния параатлет Михаил Христов. 

Роден в Плевен на 18 май 1991 г., само на 15-годишна възраст претърпява нещастен инцидент, при който го поразява ток от електропровод. Шансът му за оцеляване след срещата с 20 000 волта е 1 на милион, но Христов избягва смъртта. Така губи изцяло лявата си ръка, а дясната му също е увредена и налага носенето на протеза. Прекарва три месеца в болница и след тежкото възстановяване животът му поема в неочаквана посока. 

Благодарение на параолимпийката Стела Енева той се насочва към леката атлетика, където жъне редица успехи. Сред тях са две световни титли за скок на дължина, както и осем европейски рекорда. 

В началото на годината Христов заяви пред "Дарик", че ще пренасочи вниманието си от леката атлетика към таекуондото.  Като причината за отказа си той изтъква факта, че не бе включен сред участниците на параолимипйските игри в Рио през миналата година. Това обаче не са единствените предизвикателства, пред които се изправя младият мъж.

На последните избори Михаил Христов участва като кандидат-депутат в листите на БСП и се нареди под лидера на левите в 25 МИР в София. Официалните резултатите от вота показаха, че Христов бе изместен до трето място сред социалистите в многомандатния район заради преференциите за Николай Цонков, но все пак ще бъде част от парламента.   

Сред приоритетите, които спортистът определя за себе си, са работа в полза на Фонда за лечение на деца в чужбина и хората в неравностойно положение. 







Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!