Цветанов: Разговаряме с всички партии, но коалиция с БСП или ДПС е невъзможна

Offnews 07 октомври 2014 в 08:28 13066 13

Цветан Цветанов

ГЕРБ ще седне на масата на разговорите с всички парламентарно представени партии, но коалиция ГЕРБ-БСП или ГЕРБ-ДПС е невъзможна. 

Това обясни в студиото на bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза още, че към момента отношенията на ГЕРБ с АБВ и в частност на Бойко Борисов с Георги Първанов са "никакви". По думите му най-национално отговорно се държат от Патриотичния фронт, които също са заявили намерението си да се срещнат с всички партии, влизащи в парламента. 

За отношенията с Реформаторския блок Цветанов каза, че ръцете на ГЕРБ не може да бъдат извивани. "Няма да зависим от Реформаторския блок, за да няма извиване на ръце и поставяне на условия, които са нелогични. Ако той продължава да има подобно поведение (Радан Кънев, бел. ред.), ние ще разговаряме с лидера на РБ, но няма да правим компромис", обясни Цветанов.

Той обясни, че национално отговорно поведение е това, което подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов и каза, че говоренето на Радан Кънев, който "представлява една малка част от тези 280 хиляди гласа", няма да попречи на ГЕРБ да излъчи Бойко Борисов за кандидат за премиер. 

Цветанов намекна, че Реформаторите са купували гласове в Хасково, а всеки, който е купувал гласове не може да бъде партньор на ГЕРБ. По думите му МВР е провело операция в Хасково за купуване на гласове, но не било оповестено публично коя била партията, за която били предназначени гласовете. Цветанов обаче научил от областното ръководство на ГЕРБ, че става въпрос за Реформаторския блок, който не заложил на идеи, а "на сина на кмета Георги Иванов". 

Това дали ще има правителство на малцинството ще стане ясно след проведените разговори с всички партии. "Това ще го дадем като отговор, когато бъдат проведени всички разговори и дали ще има коалиционно споразумение или подкрепа в отделни секторни политики", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Той каза още, че партията няма "да участва в това управление като самоцел", а само при условие, че има възможност да реализира управленски идеи. 

"Това е съвсем логично. За мен по-нелогично е, когато преди изборите има едно привидно затишие. След като са спечелени изборите, се активират хора, на които знаем тяхната съпричастност към ДС, за да създават деконструктивно поведение в публичното пространство", обясни Цветанов.

Той обясни, че тежкото наследство от правителството на Пламен Орешарски е поставило страната в положение, в което 2014 и 2015 година ще са нулеви за усвояването на евросредства. "Не бих казал, че ще си простим, но имаме по-важни цели. Кризата може да продължи с месеци, с години, и ако не си говорим, това ще бъде негативно за всички партии", обясни Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!