Депутатите ще вземат най-малко по 4430 лева на месец

OFFNews 06 октомври 2014 в 19:37 6332 16

Заплатите на депутатите в бъдещия парламент ще бъдат от най-малко 4430 лева.

В тази сума влиза основната заплата на депутатите от 2658 лева, образувана от средната заплата на анетите в обществения сектор за второто тримесечие, умножен по три. Към това се прибавят и парите за сътрудници, кафета, цветя и костюми – 2/3 от стартовата депутатска заплата, или 1772 лева допълнително, съобщи „Труд“.

Ако новите депутати решат да замразят заплатите си, каквато беше практиката до януари тази година, те ще получават по 4080 лева месечно – 2448 лева основна заплата и 1632 лева безотчетни пари.

Към стартовата депутатска заплата се прибавят пари за клас и надбавки между 10% и 15% за степен „доктор“ или „доктор на науките“.

Освен това депутатите имат право на пари за дневни разходи и разходи за хотел и път при посещения в района, от който са избрани, независимо от това дали имат жилище там, или не.

Депутатите от провинцията, които не притежават жилище в София, имат право да използват безплатен апартамент, който е предварително обзаведен и ремонтиран.

Дори и да не присъстват на заседанията на Народното събрание, депутатите получават 1/3 от основната депутатска заплата, или 886 лева, като към това се прибавят 590 лева безотчетни пари.

Депутатите имат право да спират личните си автомобили на паркинга пред парламента, който се заплаща с държавни пари.

Те могат и да пътуват безплатно в градския транспорт и в метрото в столицата, а животът им е застрахован за сметка на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!