"Икономист": Изборите подчертаха голямото разочарование на българите от политическия елит

Offnews Последна промяна на 07 октомври 2014 в 08:03 2912 3

След 18 месеца на политически сътресения, при които паднаха четири правителства, последното, от което имаше нужда България, бяха още едни избори без категоричен победител. И все пак предсрочните парламентарни избори доведоха до един разпокъсан парламент, който няма да направи кой знае какво за решаване на множеството проблеми, пише авторитетното британско списание "Икономист".

Изборите подчертаха голямото разочарование на българите от политическия елит. Избирателната активност беше най-ниската за последните 25 години, откакто България престана да бъде част от съветския блок и прие демокрацията, отбелязва "Икономист".

Вотът беше произведен след продължила почти две години политическа нестабилност, която започна с антиправителствените протести, довели до падането на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 г. Правителството на БСП и ДПС, което дойде на власт в началото на миналата година, оцеля едва около година, а управлението му беше съпроводено от още по-големи протести срещу водените от него политики, се посочва в статията.

Според "Икономист" партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ, която спечели първото място на изборите с близо 33 процента от гласовете, ще срещне трудности при съставянето на коалиция. Предпочитаният от нея партньор - "Реформаторският блок" - събра около 9 процента, което означава, че за стабилна коалиция ще е нужна още една партия. Това може да бъде националистическият "Патриотичен фронт", който получи около 7 процента, или популистката партия "България без цензура", получила 6 процента.

Неотложните проблеми, пред които е изправена България, където една пета от населението живее под прага на бедността, правят съставянето на стабилно правителство изключително спешна задача. Но Николай Стайков от движението "Протестна мрежа" казва, че "единствената възможност е трипартийна коалиция, на която ще ѝ е трудно да прокарва непопулярни решения и която ще бъде доста нестабилна". По думите му изборите не са довели до промяната, за която е протестирал той през последните две години, а напротив - по негово мнение те само са задълбочили политическия смут и "ще направят идващата зима много, много трудна", посочва "Икономист".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2014 в 11:22

Изборите за сетен път показаха, че почти половината български граждани са невменяеми, много глупави и прости, напълно заслужаващи скотския живот, който водят. 25 години не им стигнаха за да проумеят, че за която и разсейка на тумора БКП - ДС да гласуват винаги получават цялата пасмина от червените барони, върхушката на червената мафия и няма значение задкулисие ли ще му казват, червени боклуци, гей дружинка или друго, важно е, че тези пиявици ще смучат кръвта на хората докато не се разчисти напълно червеното блато, а това с гласуване, което узаконява мародерството и беззаконието не става!

07.10 2014 в 09:58

Нещо са се заблудили англичаните. Изборите излъчиха не разпокъсано, а монолитно, макар и прикрито, мнозинство, което уверено ще замъкне България още по-надолу.

07.10 2014 в 09:46

Обобщени заключения, които се знаеха от много време.
Кое и защо обаче доведе нещата до тук след цели 25 години? Случайни неща няма.
Някой чу ли, някой видя ли поне една от партиите да представи "политическата диагноза" на това болно от 25 години общество и държава? Да не говорим, че чак след поставяне на "диагнозата" би следвало да се "предпише" и лечението.
Българските Партии се надпреварваха да обясняват колко са лоши другите и как само те можели да решат проблемите. Ама кой са проблемите, кое ги е породило и как точно ще ги решат - всички мълчаха.
Българските партии заприличаха на д-р Данийка или на оня друг доктор, които се ограничаваха единствено или да ни "мерят температурата" само за да констатират дали сме живи или да ни предписват "аспирин и клизма" за всяка болест. Разбира се, "клизмата" винаги е с особено предпочитание.
Е, като казвам, че днес да се гласува би следвало да си или потомствен идиот или да си с някакво временно умствено разстройство - що слагахте минусчета бе, чучулиги неземни? Пак се вързахте и гласувахте да ви оправят с "клизма и аспирин". А може и да сте пристрастени... към "клизмите" :)