Цветанов не помни Искров да е назначен под натиск

OFFNews 07 юли 2015 в 08:07 2372 1

Цветанов не помни Искров да е назначен под натиск

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не помни да е имало натиск за назначаването на Иван Искров за втори мандат като управител на БНБ през 2009 година.

В интервю за bTV зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър коментира твърденията на бившия си колега в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков, според когото кандидатурата на Искров била наложена с натиск от „значима фигура в парламента“. Според обясненията на бившия първи финансист на държавата ГЕРБ били зад кандидатурата на подуправителя Калин Христов, но в последния момент "значима фигура в парламента" наклонила везните в полза на Искров.

Цветанов потвърди, че до последно ГЕРБ лансирали Калин Христов, но не можа да си спомни кой е наложил Искров. „Аз не съм чул и видял лично някакъв политически натиск“, обясни той и допълни, че ГЕРБ в последния момент са подкрепили гуверньора, защото той бил подкрепен от останалите партии в парламента. „В началото на мандата, когато имаше проблеми за решаване, повече от всичко искахме да няма сътресения в банковия сектор“, обясни позицията на ГЕРБ Цветанов.

Той определи поведението на Дянков като некоректно.

„Аз специално не мога да си спомня за подобна фигура и смятам за коректно, ако колегата Дянков беше назовал името. От дейността в управленския мандат 2009 г., знаете, че финансовият министър работи с БНБ, аз не съм забелязал да има напрежение. Днес да говорим по този начин, смятам че е некоректно“, каза Цветанов и каза, че поведението на Дянков е „типично по български“ - когато изтича нечий мандат, да се говори по този начин.

Цветанов смята, че изборът на управител на БНБ трябва да бъде максимално прозрачен и демократичен. „Пак ще има спекулации и внушения за избор на новия управител на БНБ, но в парламента няма как да не се търси широк консенсус“, обясни той.

Изборът на Иван Искров за втори мандат начело на БНБ сега може да бъде отчетен като грешка, смята Цветанов. Той посочи, че контролът над банковия сектор е бил занижен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!