Цветанов: Глупости са твърденията за напрежение между ГЕРБ и Христо Иванов

Нели Чолашка 03 април 2015 в 10:57 2028 2

"Глупости. Няма абсолютно никакво напрежение, стоим зад промените и реформите, които ще се предлагат от министъра на правосъдието".

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпроса има ли напрежение между партията му и правосъдния министър Христо Иванов, след като вчера депутати, начело с Цветанов внесоха промени в Закона за съдебната власт, докато Иванов готви друг проект.

"Винаги съм заставал зад него (министъра на правосъдието) и ще стоя зад него и смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага. Но недейте да смятате, че по този начин ние ще ограничим възможността парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството", каза още Цветанов.

По думите му внесените от ГЕРБ промените в Закона за съдебната власт са в изпълнение на стратегията, приета от парламента. Той напомни, че има внесен законопроект за съдебната власт и от от АБВ и уточни, че когато бъде внесен и вариантът на Министерския съвет, те ще бъдат обсъдени от съотвентните комисии.

България е парламентарна република, депутатите имат законодателна инциатива и депутатите са тези, които могат да правят предложения между първо и второ четене, напомни председателят на групата на ГЕРБ.

Според него по-скоро има спекулации, отколкото реално напрежение и неговият законопроект не е бламиране на правителството.

Цветано Цветанов е пил кафе със съпредседателя на групата на Реформаторския блок Радан Кънев тази сутрин и поговорили за много други неща, както и за закона за съдебната система. Вероятно на тази среща са се разбрали Цветанов да оттегли промените в НПК.

С прокуратурата той не е обсъждал промените в Закона за съдебната система, които са предложени от ГЕРБ.

Законопроектът предвижда разделяне на ВСС на две - Колегия на съдиите и Колегия на прокурорите и следователите, и засилване на правомощията на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!