С промени в закона ГЕРБ разрешава на прокуратурата да разваля сделки

OFFNews 27 март 2015 в 22:06 4037 4

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов.

Ако трябва, сега ще променим още на едно място закона - защото навремето, когато са текли приватизациите, тогавашният парламент отнема правото на прокуратурата да разваля сделки, за да запази разбойническата приватизация.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. По думите му законите са правени така, че в момента държавата няма инструментариума да запази собствеността.

Финансовото министерство може само да спре за три дни финансовия поток. Подготвили сме се. Снощи като
се видяхме с прокурорите и службите, това е написано. Надявам се Горанов да е бил в парламента и да го е пуснал днес да върви по парламентарните групи, съобщи премиерът.

Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелността на КТБ и да се назначат синдици. В същото време чуваме как се разкупуват активи за 1 евро. Министърът на финансите, главният секретар на МВР и заместник-главният прокурор отидоха днес със синдиците, за да ги въведат в дейността на банката и да покажем, че държавата застава зад тях и правилните действия за връщане имуществото и парите на данъкоплатците. Тези трима души трябва да защитят 5 млрд. лв. – това е огромен обем работа, каза още министър-председателят.

Става въпрос за промени в ГПК и НПК, които да върнат правото на прокуратурата да завежда отделно дело срещу сделки, които са в ущърб на държавния или обществен интерес, каза пред Mediapool председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той поясни, че не става въпрос само за приватизационни, а за всякакви сделки. В текстовете щяло да се разпише кога точно прокуратурата може да се намеси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови