Христо Иванов: Законопроектите на ГЕРБ и АБВ са само началото

OFFNews 02 април 2015 в 20:47 2735 3

Снимка БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов ще води до край съдебната реформа и потвърждава ангажимента си да довърши до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт, се казва в позиция на министерството на правосъдието.

Преди часове 16 народни представители от ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов внесоха изненадващо проект на изменение на Закона за съдебната власт. Ходът на народните представители беше разчетен като пълно бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ.

Няколко часа по-късно от министерството на правосъдието разпространиха съобщение.

„Няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот. Обявените досега законопроекти – един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният – от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС”, гласи съобщението.

„Факт е, че ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на Съвета бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители”, подчертават от министерството.

„Проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа. Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа”, продължава съобщението.

От министерството припомнят, че предстоящите изменения са само началото на реалната трансформация и модернизация на българското правосъдие. „Все по-сериозно пред политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени по отношение на цялостния модел на управление на съдебната власт”, подчертават още в позицията си от Министерството на провосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews