ЦРУ разкрило сметки на Бисеров в Швейцария и Македония

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2013 в 07:59 17565 26

Христо Бисеров, Снимка: БГНЕС, Архив
Христо Бисеров, Снимка: БГНЕС, Архив

 

ЦРУ е чуждата служба, разкрила задграничните сметки на бившия депутат от ДПС и зам. председател на парламента Христо Бисеров.

Това съобщава в. "Стандарт", като се позовава на източници от МВР.

Транш от 400 000 долара от швейцарска сметка към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на службата. След втори транш от 50 000 долара ЦРУ уведомило българските си колеги от ДАНС

Вчера от прокуратурата съобщиха, че са засечени сметки на Бисеров и доведения му син в две европейски държави. Титуляри на сметките били именно Бисеров и Главинков. След получаване на парите били извършвани срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони на Сейшелски острови и др.

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров е получил от ДАНС писмена справка за евентуални престъпления против финансовата и данъчната система. Разследващите са проследили откриване на влогове, теглене на суми в брой и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).

След като се е запознал със справката, Цацаров е препратил информацията към Следствения отдел при градската прокуратура–София, където в четвъртък беше образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров, който представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.

В неделя вечер пресцентърът на ДПС изненадващо разпространи новината, че Бисеров е поискал по лични причини да напусне зам.-шефския пост в ДПС, а почетният председател Ахмед Доган и лидерът Лютви Местан са приели оставката му. Три дни по-късно беше оповестена цялата информация по случая, което доведе до съмнения за теч на информация от службите до Сараите на Доган в Бояна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2013 в 12:34

ЦРУ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ !!!! ЗАНИМАВАЛИ СА СЕ ЗАЩОТО ДПС СА ПРАЛИ ПАРИ НА ИСЛЯМИСТИ!! И СЕГА ИМ СЕ Е..БА МАМАТА. ЩЕ ИМА ОЩЕ ДА ИЗЛИЗА И СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ

09.11 2013 в 12:15

Добре съм си! Имаш ли представа откога съм информиран, че ДПС е финансирала основаването на Атака? А ти не можеш да четеш! С написаното просто искам да подчертая, че Волен вече дори не се крие, а откровено и явно подкрепя ДПС.

09.11 2013 в 10:23

Да, ама няма какво да изровят...

09.11 2013 в 01:09

Докато Шекерджиоглу снимал на ксерокс материалите, Доган провел разговор с посланика Ялчън Орал, като е споделил с него, че всичко му тежи и че иска евентуално да замине в чужбина, да създаде семейство и да се занимава с бизнес. Посланик Орал му отговорил, че той е още полезен за „майката родина" /Турция/ и го помолил да не предприема такива стъпки. Доган тогава поставил на Орал и въпроса за тежкото материално положение на ДПС и поискал помощ от Турция. Орал му казал, че трябва да им представи програма и при своето посещение в Турция ще иска помощ за ДПС. Така Доган представя предварително изготвените 6 варианта за помощ, като първият е за помощ в размер на 3 милиона лева, а шестият - 10 милиона лева.

Извършените експертизи сочат, че т.нар. списък и другите материали, предадени от Доган в турското посолство, са изготвени в периода на 100-те дни на новото правителство на СДС, начело с премиера Филип Димитров, най-вероятно през декември 1991 г.с някои поправки и допълнения впоследствие. В списъка се посочват извънредните и пълномощни посланици на Република България в някои държави, които по силата на Президентски укази № 359-367 от 17.12.1991 г. се освобождават от заеманата длъжност. За тях пише „отзовава се" или „отзован". Това показва, че списъкът е писан преди тази дата. Характерът на материалите показва, че са предназначени за извършващите се структурни и кадрови промени в МВнР с цел разграничаване от „ерата на Виктор Вълков", изготвени са на езика на служител от отдел „Кадри", специално се набляга, че ръководният състав на посолствата на България се състои „изключително от висши номенклатурчици и апаратчици от ЦК на БКП или техни деца и роднини" и „особено силно е подчертано присъствието на служители от секретните служби на МВР и МО". За някои от лицата се сочи принадлежността им към разузнавателните служби. С подобни пълни и точни данни кой служител кога е изпратен и отзован и кои офицери от разузнавателните служби са на дипломатическо прикритие разполага само МВнР. Такова използват три служби в държавата - Националната разузнавателна служба, подчинена на президента на Републиката, РУМО /впоследствие Главно управление за разузнаване и сигурност, подчинено на министъра на отбраната/ и Службата за защита сигурността на връзките /подчинена на МВР/. Изводите на НСС са, че документите са изготвени от няколко лица. Някои са настоящи или бивши служители в МВнР и в кръга на служебните си задължения са имали достъп до данните. Комплексна експертиза сочи, че някои от материалите е писал или допълвал на ръка Живко Янев Попов, бивш зам.-министър на външните работи и бивш служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, осъждан преди 10 ноември 1989 г. за финансови злоупотреби. Това се допълва и от факта, че никъде в списъците не се споменава неговото име, а за лица от неговото обкръжение като Христо Петков, Григор Спасов, Александър Николов, и др. се дава положителна оценка.
Така 4 дни след влизането на Ахмед Доган и Мехмед Тефик в турското посолство, на 8 февруари 1992 г. Чавдар Петков докладва на министъра на вътрешните работи Йордан Соколов. По това време вицепремиерът Димитър Луджев вече е знаел, защото на една среща с шефа на военното разузнаване Чавдар Червенков станало ясно, че тази служба по свой път е установила случилото се. И същия ден - на 8 февруари 1992 г., Чавдар Червенков се обадил на колегата си Бриго Аспарухов, шеф на външнополитическото разузнаване, и му казал: „Ти разбра ли, че не останаха вече наши неразкрити работници в чужбина?".
„От мен бе поискано да информирам президента Желю Желев и аз поех ангажимента да го уведомя", пише в доклада Соколов и допълва, че щом като Луджев вече знае за събитието преди него, то вероятно той също ще уведоми президента. Соколов признава, че на следващия ден, 9 февруари - неделя, не успява да влезе във връзка с президента и се среща с него в понеделник, 10 февруари. Съобщава му, като отбелязва и собствените си съмнения, и се уточняват, че съответните служби ще продължат да действат съобразно изискванията, а Соколов като вътрешен министър ще уведомява президента за новопостъпилите факти. Пак същия ден - понеделник, 10 февруари, преди заседанието на Министерския съвет, Соколов уведомява и министър-председателя Филип Димитров. 2 или 3 дни по-късно ген. Петко Ангелов му донася и ксерокопие на самия списък. Едва на 27 февруари Петко Ангелов и Чавдар Петков при второто си посещение при Соколов му казват, че се разполага с видеозапис на посещението на Ахмед Доган в турското посолство. Тогава му донасят и запис от прехванат телефонен разговор между присъстващ на въпросния разговор с посланика човек и служител в посолството, на който се уточнява часът на посещението. Става въпрос за телефонния разговор между Мехмед Тефик и Атъф Шекерджиоглу, на който се уточнява часът на посещението на Доган в турското посолство. Точно по това време според разпита по следственото дело на Мехмед Тефик, Ахмед Доган вече е знаел, че влизането му в турското посолство е засечено. Тогава Доган предупредил Тефик, че трябва много да внимава, защото го следят специалните служби и ако го повикат на разпит, нищо да не казва. Така става ясно, че Доган е знаел за това много преди председателят на Народното събрание Стефан Савов да го предупреди на 25 февруари и да му обещае, че ще го измъкне от кашата.

2 месеца преди да бъде образувано следственото дело по случая, на 14 февруари 1992 г. на заседание във Варна на „Групата на 39-те" от СДС външният министър Стоян Ганев съобщава за предаването на „Оня списък", и още на следващата сутрин България осъмва с публикация в органа на СДС вестник „Демокрация" на Варненската декларация на „Групата на 39-те", която оповестява случая, а на следващата сутрин следва и интервю на Георги Марков в същия вестник, в което той казва, че целта била да се дискредитира външният министър Стоян Ганев, и е трябвало да се излезе с изпреварващ удар - Варненската декларация на СДС.

09.11 2013 в 00:59

И КГБ, да не ги бъркаш с интерпол?

09.11 2013 в 00:57

ЦРУ, и те мълчат, глупако

09.11 2013 в 00:56

КГБ, на кой да съобщи?? ТУК? ТУК? пък и сега Сноудън ги обучава. цРУ имат интрес в БГ, колония сме на атлантическия съюз

09.11 2013 в 00:07

Ти явно си много зле, щом като чак сега разбираш, че Атака и ДПС са като скачени съдове.

08.11 2013 в 23:15

Е, ОТКЪДЕ СИЛИ ЗА ВСИЧКО?? КОЙ ДА БИЕ ЖИВОТНОВЪДИТЕ - 50 ОТРУДЕНИ МЪЖЕ СРЕЩУ 200 ВЪОРЪЖЕНИ ПОЛИЦАИ?!

08.11 2013 в 22:21

Офнюз, ако е вярно, че една от причините за наказателно преследване срещу Бисеров е документно престъпление за декларация с невярно съдържание пред Сметната палата, то с какво е по-различен казусът на Пеевски? За него преди време бяхте извадили невероятни разминавания в подадените декларации през годините. Давайте, пускайте сигнала и да видим дали прокуратурата ще се задейства или ще се направи на разсеяна ;)
 
X