Цитат на деня: ''Мария да виси сама като кукувица у Министерски съвет''

''Знам, че ако занесеш 50-60 хил.лв., може да си свършиш всичко в спортното министерство''

Кристина Минчева 07 февруари 2024 в 12:10 2647 1

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Мария Габриел в Министерски съвет

Визитата на министри в САЩ и днес стана повод за остри изказвания по адрес на коалиционни партньори.

"Как си представяте при това положение... всички важни министри и зам.-министри на ПП-ДБ и Мария (Габриел, б.р.) като кукувица седи у Министерски съвет, а Асен Василев си командва сега в Щатите всички министри... тя трябва да му се моли всеки ден. Това няма как да стане". Така лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов коментира спорния пост външен министър и отново засегна темата за официалната визита в САЩ.

На посещение в САЩ сега са министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на енергетиката Румен Радев. Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел не са заминали с българската делегация.

Стана ясно, че постът външен министър може да се окаже ябълката на раздора. ПП-ДБ държат Николай Денков да заеме поста вицепремиер и външен министър, а от ГЕРБ-СДС не отстъпват от позицията си Мария Габриел да е паралелно премиер и външен министър.

По думите на Борисов цялата изпълнителна власт е в ръцете на ПП-ДБ.

"Да вземем цялата изпълнителна власт - към нас има девет областни управители, всички останали са техни с по трима техни зам.-областни управители, сега дай да вземем и външното министерство", разгневи се лидерът на ГЕРБ-СДС.

Той коментира и темата за смяната на министри, като заяви, че може да направи компромис.

"Мога да направя компромис извън тази ротация, за да отговорим на въпроса да няма трусове в министерствата. Аз до този момент имам спор с тях само за външния министър. Включително и за спортния им казах, не че върши нещо... Знам, че ако занесеш 50-60 хил. лв., може да си свършиш всичко в спортното министерство. Там има доказана корупция", заяви още Борисов по отношение на смяната на министри след ротацията.

През декември миналата година висш служител на Министерството на младежта и спорта беше задържан за корупция при акция на Софийската градска прокуратура и Антикорупционната комисия. У служителя бяха открити 60 000 лева, като банкнотите са били предварително белязани. От прокуратурата обявиха, че подкупът е поискан от шеф на спортна федерация, за да се отпусне 1,2 млн. лв. финансиране за организиране на европейско първенство и да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на съответната федерация. Министърът на спорта Димитър Илиев тогава заяви, че служителят е главен експерт в една от дирекциите на министерството, която отговаря за приемането на проектите на спортните федерации. У нас тази година предстои Европейски първенство по вдигане на тежести.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

07.02 2024 в 13:28

Стига си скимтил, нали беше голям мъжага!!!
Голяма работа, че някой заминал в щатите, голям ревност ли, страх ли. А Габриел била самичка, все едно отговаря за висчко? В крайна сметка, има си екип, да си вършат работата. А относно за новите кметски избори, е ясно, комнист с кръв взима власт и с кръв я дава. Никакво мозъчно развитие
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика