Спор между управляващите - да бъде или не Габриел и външен министър след ротацията

Кристина Минчева 07 февруари 2024 в 10:59 1545 6

Николай Денков и Мария Габриел

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел

Остава месец до ротацията, а споровете в коалицията изглежда се задълбочават. Постът външен министър може да се окаже ябълката на раздора. Както OFFNews вече съобщи, от ПП-ДБ настояват Денков да наследи поста на Габриел, "за да има излаз навън", докато от ГЕРБ-СДС поставят въпроса "колко компетентен за този пост е той". 

По думите на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков най-логично е Габриел да бъде премиер и не трябва това да се съвместява с поста външен министър заради "тежката отговорност, която се поема с министърпредседателския пост". 

"Вярваме, че специалният статут на Денков и Габриел може да се запази, ако те си сменят пълните позиции. Няма държава в Европейския съюз, в която някой да заема и двата поста", коментира Петков. 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче в меморандума, с който бе създадена коалицията, е записано, че Денков ще бъде вицепремиер и министър на образованието след ротацията. Борисов заяви, че държи договорките да се спазват. За същото призова и Теменужка Петкова от ГЕРБ по-рано днес в ефира на БНТ.

"В меморандума, който сме подписали, ясно е разписано, че Николай Денков ще бъде вицепремиер със специален статут и министър на образованието. Те сега казват, че искат външното министерство. Успехите във външната политика се дължат на контактите на Мария Габриел", каза Борисов. 

Петков пък заяви, че най-важният документ бил декларацията между Габриел и Денков. Там било казано - "ротация" и нямало документ, където ясно да било разписано, че Мария Габриел ще поеме и двата поста - премиер и външен министър. 

Съпредседателят на ПП-ДБ добави още, че колкото по-малко министри се сменят, толкова по-добре ще бъде за управлението, защото "ако дойде нов човек, той тепърва ще трябва да се запознава с всичко". Борисов прие с насмешка тази теза - "Как няма да искат минимална смяна по министерствата, като всички министри са техни".

По думите му във външното министерство няма друг човек на ГЕРБ освен Мария Габриел и може да направи компромис извън тази ротация за министрите, за да няма трусове. Както OFFNews вече съобщи, поне трима министри на ПП-ДБ отпадат при ротацията. Това са Христо Хинков - министър на здравеопазването, Зарица Динкова - министър на туризма, и министърът на спорта Димитър Илиев.

По думите на Борисов в неделя се е провел сериозен разговор между управляващите, Николай Денков и Мария Габриел. Той посочи, че нямало да поставя червени линии като колегите си, визирайки именно спорния пост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

07.02 2024 в 14:37

Кирил Петков пак лъже както за гражданството! В Италия съвсем наскоро Ди Майо беше вицепремиер, външен министър и министър на труда!

605

5

Wenc

07.02 2024 в 14:29

Айде пак тролчетата 10 бройки. Жалки сте.

605

4

Wenc

07.02 2024 в 11:53

Е.. айде сега.. няма.. той и за академик и научен работник няма качества, ама ето.. разписа си титлата сам.

135

3

Far Rider

07.02 2024 в 11:34

Денкоглу да бърка сапуни и шампоани и да не се бърка във всичко. Дайте му министерството на битовата химия и толкова. За министър на външните работи се изискват качества каквито той няма.

605

2

Wenc

07.02 2024 в 11:15

Пътува му се на Денката, какво толкова.
Марчето одърте по тия самолети напред назад.. ама тоз отруден академик.. търкал бюрата , търкал... сега е време да си поживее...

2550

1

alfakentavur

07.02 2024 в 11:09

За да може следващия път и тя да се вреди в делегацията до САЩ :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика