Светлозар Лазаров бил прескочен за операция „Червеи“

OFFNews 11 февруари 2015 в 19:24 3838 0

Бойко Рашков

Въпреки че е разписано изрично в закона, искането на разрешение за подслушване по операция „Червеи“ не е било съгласувано с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това заяви пред bTV директора на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков.

Лазаров няма какво да отрича за операцията, той не е питан, неговият подпис не е на искането за разрешение от съда за използване на СРС-та, подчерта Рашков.

Заявител на подслушването е дирекция „Сигурност“ на МВР, а разрешението е дадено от съдия от Софийския градски съд, като по закон това е или председателят на СГС, или упълномощен от него заместник, обясни той.

Проверката на Бюрото за контрол на СРС в МВР и ДАНС е установила 8 групи нарушения при подслушването в рамките на операция „Червеи“.

Сред нарушенията е дългият срок на подслушване от 300 дни, като максималният срок, за който може да се издаде разрешение, е 6 месеца.

Открити са и документи с невярно съдържание, които са подадени от МВР и ДАНС в съда. По този начин някой се е опитал да скрие, че се провеждат такива мероприятия извън сроковете.

Органите, които прилагат оперативните способи, имат ръководители, които по закон трябва да упражняват контрол, но това не е направено. Щом това не се е случило в продължение на месеци над максималния срок, конкретни лица може да са имали за цел именно това, намекна Рашков.

Той обясни, че Бюрото е сезирало прокуратурата за направените нарушения, тъй като някои от тях може да са престъпления.

Рашков подчерта, че не са открити данни при операцията да са подслушвани протестиращи.

Ако ген. Атанас Атанасов казва, че е имало такова подслушване, значи може да има други данни. Нека тогава да ни ги представи, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!