Татяна Дончева: Партията на Слави Трифонов не е показала желание да състави кабинет

OFFNews Последна промяна на 23 април 2021 в 09:22 7200 0

Татяна Дончева

Най-приемливо е да се даде подкрепа на правителство с мандат на „Има такъв народ“, но партията на Слави Трифонов не е показала желание да състави кабинет, коментира предаването в „Тази сутрин“ депутатът Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!"/Движение 21).

Тяхната формация ще реши да подкрепи или не евентуално правителство на "Има такъв народ" в зависимост от неговия състав.

Ако съставът е твърде артистичен, ако сценаристите се наредят в Министерския съвет – ще се замисля дали това ще им е по силите. (…) Партията на Слави Трифонов не е показала по никакъв начин желание да осъществи мандата и състави правителство“, каза Дончева.

Според нея избирателите очакват политиците да не им прехвърлят собствените си проблеми. "Избирателите дадоха ясен знак, че искат промяна, но дадоха доверието си така, че да е трудно осъществимо съставянето на кабинет. Социологическите проучвания показват, че над 60% не искат предсрочни избори“, заяви Дончева.

По отношение на вчерашните спорове в парламента за изслушването на „тримата големи“ в съдебната власт, Дончева коментира, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната система. Тя отхвърли обвиненията в лобизъм заради предложения законопроект с промени в НПК. 

„Не всеки практикуващ юрист е лобист. Текстът не предвижда прекратяване на дела, а право на обвиняемия – след като две години е бил със статут на обвиняем и с мярка за неотклонение, да поиска делото да бъде внесено в съда“, посочи тя.

Според Дончева хоризонтът пред едно евентуално правителство трябва да е до Нова година. За този период трябва да се промени изборното законодателство и съставът на ЦИК. Ако сега се стигне до вариант предсрочни избори, те ще са през лятото, което не е желателно, мотивира се още тя. Не е добре и да се провеждат на една дата парламентарни и президентски избори, смята депутатката.

Тя коментира и думите на Бойко Борисов, че „мутрите си вкараха адвокатите в парламента“:

„От медиите, свързани с Пеевски и Борисов, от дълго време съм наричана „адвокат на мутри“. Разбрах в тези думи, че 12 г. сме имали премиер без грам институционална култура. Независимо че председателите на ВАС и ВКС бяха изкуствено, с гласовете на ГЕРБ, вкарани в такова изслушване – те не могат да бъдат питани за конкретни дела, дори адвокатите не могат. Парламентът няма право да ги вика."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови