Стефан Янев назначи четирима нови зам.-министри

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2021 в 17:24 1378 0

Премиерът Стефан Янев назначи четирима зам.-министри: трима в Министерство на икономиката, както и един - в Министерството на енергетиката.

Ивелина Пенева, която поема длъжността заместник-министър на икономиката, има богат опит в държавната администрация. От февруари 2007 до октомври 2008 г. е била главен юрисконсулт в „Централно звено за финансиране и договаряне“ в Министерството на финансите, след което в продължение на 6 години е главен одитор в дирекция „Одитна дейност“ в Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“. От март 2015 г. до март 2018 г. е главен директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката. След това отново работи работи в Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ като главен одитор в дирекция, а от юни 2019 г. до момента практикува като адвокат в Софийска адвокатска колегия. 

Пенева притежава магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и диплома от международна магистърска програма „Право на Европейския съюз“.

Орлин Япраков и Красимир Киряков са другите новоназначени зам.-министри на икономиката.

Орлин Япраков е магистър по финанси от УНСС. Завършва докторска програма по финанси, парично обръщение и застраховка в Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов. Ръководител е на дружества, които се занимават с проекти в IT сектора и консултантски дейности по структуриране на сделки и посредничество по застраховане, осигуряване и финансиране.

Красимир Киряков има над 25-годишен опит при управление на международни проекти с бюджет от 100 000 евро до 380 милиона евро. В последните 4 години е директор маркетинг на компания за консултантски услуги по европейски оперативни програми и консултантски проекти в чужбина. Киряков е бил заместник-министър на образованието и науката в периода 2016-2017 г. Изпълнявал е и длъжността директор проекти в Европа и Азия в чуждестранна компания за техническо и финансово управление на консултантски проекти, партнираща си с важни международни организации.

Георги Самандов е новият зам.-министър на  енергетиката. От декември 2013 г. досега е директор „Енергийни пазари“ в компания от сектор енергетика. Преди това е работил като търговски представител и инженер-енергетик. Притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови